Την τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ε.Ε. στη φορολογική επιβάρυνση εμφανίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα και οι υποχρεωτικές κοινωνικές παροχές ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν από 32,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 33,7% το 2012.
Τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν την υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (από 37,3% του ΑΕΠ σε 39,2%), στην Ιταλία (από 42,4% σε 44%) και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 39,4% του ΑΕΠ για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 40% για τις χώρες της ευρωζώνης, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 33,7% του ΑΕΠ. Η χαμηλή επίδοση της Ελλάδας στα φορολογικά έσοδα δείχνει ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα η φοροδιαφυγή, ενώ την ίδια ώρα η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων οδήγησε σε κάθετη πτώση της κατανάλωσης.
Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ε.Ε. με την υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα κατέχει την 5η θέση, με φόρους που αντιστοιχούν στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012 έναντι μόλις 0,4% του ΑΕΠ το 2010. Η επίδοση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις άλλες δύο χώρες του Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, η Ισπανία βρίσκεται στην 8η θέση, με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία αντιστοιχούν στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ στην Πορτογαλία αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ.
Η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα ανέβασε την Ελλάδα στην 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξη το 2012. Οι περιβαλλοντικοί φόροι αντιστοιχούν στο 2,8% του ΑΕΠ και οι φόροι μόνο από την ενέργεια στο 2,2% του ΑΕΠ.
Στέλιος Κράλογλου