Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ο αριθμός των απολύσεων που απομένει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης (12.00), που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου,, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου.
Και τα δύο αυτά θέματα θεωρούνται «καυτά» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, καθώς τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε… θέατρο επιχειρήσεων μεταξύ του… «ύπαρχου του Τιτανικού» Ευ. Βενιζέλου και του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετοί βουλευτές του Κινήματος αντιδρούν για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση και ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο που έχει θέσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι που μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχαν υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς να προβάλουν ενστάσεις για την ποσόστωση που προβλέπει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή και η κυρία Χριστοφιλοπούλου, προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς διάθεση για εκπτώσεις, αλλά με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις που μπορούν να αποφορτίσουν τη σχετική ένταση που επικρατεί στο Δημόσιο, με την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να είναι σημαντική.
Κυρώσεις
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει προσθήκη που θα ορίζει ότι κανείς υπάλληλος δεν θα απολυθεί βάσει της αξιολόγησης, ούτε θα υποστεί μισθολογικές κυρώσεις, ενώ θα υπάρχουν και μέτρα βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων που εμπίπτουν στην κατηγορία του 15% με βαθμό κάτω του 6,9, καθώς βασικός στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση του δημοσίου υπαλλήλου.
Νωρίτερα θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις.