Οι περισσότεροι περνούν από δίπλα της βιαστικά αγνοώντας την ύπαρξή της. Και όμως, το επιβλητικό νεοκλασικό που δεσπόζει στο νούμερο 51 της οδού Πειραιώς -εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το παλιό Δημοτικό Βρεφοκομείο- εκτός από μια μακραίωνη ιστορία, που βαδίζει πλάι πλάι με την ιστορία της Αθήνας, κρύβει και μια σειρά από εικαστικούς θησαυρούς, οι οποίοι έπειτα από αρκετά χρόνια παίρνουν ξανά τη θέση τους στις προθήκες.
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας ύστερα από μια μικρή περίοδο «σιωπής» ανοίγει και πάλι τις πόρτες της. Στις 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους» και μαζί με αυτήν ξεκινά και μια νέα εποχή για τον πολύπαθο οργανισμό.
Στην πρώτη έκθεση της επαναλειτουργίας της Πινακοθήκης περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τις συλλογές της θα φιλοξενηθούν στους χώρους του νεοκλασικού. Δημιουργίες οι οποίες είναι αφιερωμένες στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές, στιγμιότυπα αλλά και μνημεία μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης, της Αθήνας.
Πιο συγκεκριμένα, αριστουργήματα των Δημήτρη Φιλιππότη, Θεόφιλου Χάνσεν, Ερνέστου Τσίλερ, Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Γεωργίου Γουναρόπουλου, Αγήνορα Αστεριάδη, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Γιάννη Γαΐτη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέκου Φασιανού καθώς και πολλών ακόμη σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στο διώροφο νεοκλασικό. Για τις ανάγκες της επαναλειτουργίας της μάλιστα η Πινακοθήκη, η οποία το 2010 είχε μεταφέρει το σύνολο των εκθεσιακών δράσεών της στο Μεταξουργείο (κρατώντας στον χώρο της Πειραιώς τις διοικητικές υπηρεσίες αλλά και την ομάδα των συντηρητών), έχει αναδιαμορφωθεί καταλλήλως.
Η επανέναρξη αυτή μάλιστα συνδυάζεται και με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Πινακοθήκης και τη στέγασή της στο επιβλητικό κτίριο που χτίστηκε το 1874 χάρη στα σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου.
Το πρώτο έργο που αγοράστηκε για τις συλλογές του δήμου ήταν ένα γλυπτό του Δημήτρη Φιλιππότη με τίτλο «Ψαράς», ενώ συνολικά ως σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός διαθέτει περί τα 3.000 έργα τέχνης.
Το 2010 η μεταφορά των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης σε κτίριο της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο, το οποίο θα έδινε στις συλλογές τον απαραίτητο χώρο να «απλωθούν», δυστυχώς δεν είχε επιθυμητά αποτελέσματα και αυτό αφού η καλλιτεχνική της επίδραση ήταν περιορισμένη. Το 2012 μάλιστα έγινε απόπειρα διάρρηξης στο οικοδόμημα της Πειραιώς (τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κλαπεί τίποτα), ωστόσο το προφίλ του οργανισμού επλήγη, όταν σε απογραφή που έγινε διαπιστώθηκε ότι κάποια έργα είχαν χαθεί, πιθανότατα είχαν δανειστεί χωρίς παραστατικά!
* Info: Η έκθεση με τίτλο «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας» εγκαινιάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Πειραιώς στις 3 Νοεμβρίου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Αθήνα, 180 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας» θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ποικίλες εκδηλώσεις που θα επιτρέψουν στο κοινό να γνωρίσει τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τον διάλογο σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική ταυτότητα της πρωτεύουσας. Να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της έκθεσης θα κάνουν η έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΔΠΘ Γ. Κολοκοτρώνης.
Γιώτα Βαζούρα
