Η μαύρη σημαία του Ι.Κ. κυμματίζει στα κυβερνητικά κτήρια της Λιβύης

«Η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) ανεμίζει πάνω στις ταράτσες των κυβερνητικών κτιρίων. Το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται για δημόσιες εκτελέσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία πόλη της Συρίας ή του Ιράκ; Οχι! Ολα αυτά γίνονται στα νότια παράλια της Μεσογείου, σε μία πόλη της Λιβύης» μετέδιδε το CNN, δίνοντας ουσιαστικά το νέο γεωγραφικό στίγμα του Χαλιφάτου που εξαπλώνεται διαρκώς. Αυτή τη φορά ο τρόμος φτάνει στο Λιβυκό Πέλαγος, στο θαλάσσιο υπογάστριο της γηραιάς ηπείρου – ουσιαστικά μια ανάσα κι από την Κρήτη!

Την ώρα που η Λιβύη συνεχίζει να ζει το… όνειρο της Αραβικής Ανοιξης μετά την πτώση του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανέφερε πως το παρακλάδι του Ι.Κ., που μετρά περίπου 800 τζιχαντιστές, φέρεται ότι ελέγχει μεγάλο τμήμα των εδαφών γύρω από τη λιβυκή πόλη Ντέρνα. Την πόλη των σχεδόν 100.000 κατοίκων που γεωγραφικά εντοπίζεται δυτικά του Τομπρούκ και απέχει μόλις 200 ναυτικά μίλια από τις νοτιότερες ακτές της Ε.Ε. Σε ερασιτεχνικό βίντεο μάλιστα, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου στα τέλη Οκτωβρίου, εμφανιζόταν πλήθος φανατικών μουσουλμάνων να τραγουδούν υπέρ του επικεφαλής του Ι.Κ. Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το νέο φονικό παρακλάδι των τζιχαντιστών αυτοαποκαλείται «Μπάρκα», καθώς η λιβυκή πτέρυγα του Ι.Κ. υιοθέτησε το όνομα που έφερε η ευρύτερη περιοχή αιώνες πριν, κατά την περίοδο που οι Αραβες εκδίωξαν από εκεί τις δυνάμεις της παραπαίουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
«Το Ι.Κ. αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Λιβύη. Δημιουργούν ήδη ένα ισλαμικό εμιράτο στην ανατολική Λιβύη» δήλωνε στο CNN ο Νομάν Μπενοτμάν, πρώην τζιχαντιστής που τώρα πολεμά τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αλλοι Λίβυοι αξιωματούχοι την ίδια στιγμή τόνιζαν πως «οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται το πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα».

Σε ηχητικό μήνυμά του πάντως την περασμένη εβδομάδα ο Μουτζαχεντίν της Λιβύης ήταν ιδιαιτέρως σαφής σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του Ι.Κ.: «Εχουμε ετοιμάσει για εσάς (τους αντιπάλους του Ι.Κ.) το πιο πικρό από τα ποτήρια και τον χειρότερο θάνατο»!Σοκ!

Παιδί της διπλανής πόρτας ο Γάλλος δήμιος

Η Γαλλία κοιτάζει με τρόμο και απορία το νεαρό, πράο πρόσωπο του Μαξίμ Οσάρ να πρωταγωνιστεί στο βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των Σύρων στρατιωτών και του Αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ. Η Γαλλία έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο σύμπτωμα-απειλή: η ισλαμική τρομοκρατία έχει γαλλικό αίμα, ρίζες από γαλλική επαρχία, ρωμαιοκαθολικές καταβολές και γλυκό πρόσωπο.

Ο 22χρονος Μαξίμ μεγάλωσε σε μια μικρή κοινότητα έξω από τη Ρουέν, στην αγκαλιά μιας μικροαστικής, καθολικής οικογένειας. Εφηβεία δίχως εξάρσεις, απολυτήριο λυκείου δίχως δυσκολίες, γυμναστική, κηπουρική και μοτοσικλέτες στον ελεύθερο χρόνο, μερική απασχόληση σε τοπική πιτσαρία για χαρτζιλίκι και την «ευγένεια» να χαρακτηρίζει τους τρόπους και τις δράσεις του, όπως ομόφωνα καταθέτουν όσοι τον γνώριζαν. Ο Μαξίμ όμως επέλεξε να γίνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους και να συμμετέχει στον ιερό πόλεμο, έτοιμος να σκοτώσει και να πεθάνει, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Προσηλυτισμός μέσω διαδικτύου; Πιθανόν! Ο Μαξίμ άφησε ξαφνικά τα γένια του να μακρύνουν και κρύφτηκε μέσα στη μουσουλμανική φορεσιά. Το 2012 κίνησε για τη Μαυριτανία, μελέτησε το Κοράνι σε μια θρησκευτική σχολή και έπειτα κατευθύνθηκε στη Συρία. Εκεί μεταμορφώθηκε σε Αμπούλ Αμπνταλά αλ Φαράν, σε δήμιο και μάρτυρα του Ισλάμ.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα