Ανω κάτω πάλι οι Πανελλαδικές

Με σημαντικές αλλαγές κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορά το Νέο Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα. Μετά τις τελικές διορθώσεις, η Λογοτεχνία παραμένει εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στις σχολές και των έξι Επιστημονικών Πεδίων, ενώ «μετακομίζει», όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων από τα τέλη Μαΐου στα μέσα Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, οι εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κ.λπ. θα διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή.
Στην ίδια τροπολογία, η Νέα Ελληνική Γλώσσα διατηρείται και στα έξι Επιστημονικά Πεδία (Ανθρωπιστικές Σπουδές, Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Ι, Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ΙΙ, Επιστήμες Υγείας, Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης και Παιδαγωγικών Τμημάτων). Υπενθυμίζεται ότι, με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η Νέα Ελληνική Γλώσσα είχε «κοπεί» από τρία Επιστημονικά Πεδία, γεγονός που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις φιλολογικές ενώσεις.

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, από την επόμενη διδακτική χρονιά, ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, θα διενεργηθούν πανελλαδικές εξετάσεις με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση μόνο για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών. Παράλληλα, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις (2015) διατηρείται η κατηγορία του 10% (παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα καταργηθεί) και δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του 2013 και στους αποφοίτους του 2014, σε ποσοστό 40% και 60% αντιστοίχως, να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση.

Τέλος, οι υποψήφιοι οριστικοποιούν την επιλογή της Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού που θέλουν να ακολουθήσουν στις αρχές της φοίτησής τους στην Γ’ Λυκείου. Ακόμα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι συντελεστές βαρύτητας για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού καθορίζονται με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους και ισχύουν για τις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα