Μόνο για τους «μεγάλους» φαίνεται ότι έχει χώρο η ανάπτυξη που επικαλείται η συγκυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου, που καταρτίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, οι μεγάλες επιχειρήσεις επιστρέφουν σε αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, ενώ οι μικρές αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο λουκέτου μέχρι το τέλος του 2014.
Βάσει των στοιχείων, οι πωλήσεις και τα κέρδη των τριών στις τέσσερις ανώνυμες εταιρίες (Α.Ε.) και εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση ή σταθερότητα το 2015, όταν την ίδια ώρα σχεδόν το 40% των μικρότερων επιχειρήσεων ομόρρυθμων εταιριών, ετερόρρυθμων εταιριών και ΑτΕ (ατομικές επιχειρήσεις) προβλέπει και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών το 2015, ενώ ποσοστό άνω του 33% απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη. Για εφέτος, οι οκτώ στις 10 ανώνυμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρίες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους δεν παρουσιάζουν επιδείνωση (παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν). Αντίθετα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ (πάνω από 60%) μιλούν για νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014.
Επιπλέον, παρά τα σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, διπλάσιες θα είναι οι μικρότερες επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο εφέτος σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, το 9,3% των Α.Ε. και ΕΠΕ θεωρεί πιθανή την παύση των εργασιών εντός του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περίπτωση των μικρότερων επιχειρήσεων είναι σχεδόν διπλάσιο (17,3%).
Η ύπαρξη δύο ταχυτήτων στο εμπόριο διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, καθώς σχεδόν τρεις στις δέκα Α.Ε. και ΕΠΕ και πάνω από το 40% των Ο.Ε. – Ε.Ε. και ατομικών εταιριών θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2014.
Η μείωση της απασχόλησης (18,2%) και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (17,4%) είναι οι κυριότερες επιλογές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ, ενώ για τις Ο.Ε. – Ε.Ε. και ΑτΕ κυριαρχούν ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (24,5%) και η μείωση τιμών (21,8%).



