Ραντεβού σωρηδόν κλείνονται τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ξένους private bankers και Βορειοελλαδίτες καταθέτες, οι οποίοι ψάχνονται να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή ακόμα και να τα επενδύσουν εκτός συνόρων, γιατί φοβούνται την πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα διεθνή τραπεζικά «κοράκια» -κατά κύριο λόγο Ελβετοί και Γερμανοί- μύρισαν αίμα και με τη μεσολάβηση πρώην τραπεζικών στελεχών ελληνικών τραπεζών που έχουν αποχωρήσει μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου συναντούν Βορειοελλαδίτες, που άρχισαν να πανικοβάλλονται και να αναρωτιούνται τι μπορεί να φέρει η επομένη των εκλογών σε περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Οι «στόχοι»
Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι ότι μόλις σε λίγες ημέρες σε κεντρικότατο ξενοδοχείο της πόλης πραγματοποιήθηκαν 60 τέτοια ραντεβού. Οι «στόχοι» είναι εύκολοι, καθώς τα πρώην στελέχη ελληνικών τραπεζών χειρίζονταν πελατολόγια προτού αποχωρήσουν, οπότε γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για να προσελκύσουν υποψηφίους. Συγκεντρώνοντας έτσι μια κρίσιμη μάζα πρoσκαλούν στη Θεσσαλονίκη -εξασφαλίζοντας προμήθειες- τους ξένους private bankers -μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από οίκους της Ζιρίχης-, που ούτως ή άλλως έβλεπαν την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό και παρακολουθούσαν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ενδιαφερόμενοι έρχονται όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι λίγοι δε οι καταθέτες που μπορεί να μην ενδιαφέρονται, αλλά δέχονται τέτοιες οχλήσεις το τελευταίο διάστημα.
Πάντως, πέραν των ιδιωτικών αυτών ραντεβού, ανησυχία έχει αρχίσει να επικρατεί και σε τραπεζικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, με πολλούς πελάτες να τηλεφωνούν για να μάθουν τις εναλλακτικές τους και άλλους να περνούν για να μάθουν από κοντά περισσότερα. Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν στη «δημοκρατία» ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και ότι ήδη οι Ελληνες καταθέτες «κούρεψαν» μια φορά τις καταθέσεις τους από μόνοι τους, όταν στον προηγούμενο φόβο πτώχευσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ πήραν τα χρήματά τους και είτε τα έστειλαν στο εξωτερικό είτε τα «έχτισαν» σε τοίχους και τα έθαψαν σε κήπους, χάνοντας τους τόκους.
Μαρία Μαθιοπούλου