Σε ρυθμούς… τρόικας επανήλθε για λίγο χθες η πολιτική και οικονομική ατζέντα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προέβλεψε επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών μας στην Αθήνα γύρω στις 10 Ιανουαρίου, ενώ σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο εξέτασε τα ανοιχτά μέτωπα με την τριμερή σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό κλείνει, κάτι που δεν πρόκειται όμως να πιστοποιηθεί εντός της φετινής χρονιάς, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ελέγχουν τις προβλέψεις και τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς, αλλά έχουν ρητή εντολή να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Το Grexit
Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρήθηκε να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό κενό και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015, ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, καθώς και η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων.
Σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε ότι «αν επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές στην Ελλάδα, το Grexit θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αντιστραφεί το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στις αγορές. Αντιθέτως, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα πρέπει, όπως είπε, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες έως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διογκώνονται. «Είναι αναγκαίο όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος να μην τρέφεται από αυταπάτες και να κατανοήσει τους περιορισμούς που πηγάζουν από τις δυσκολίες χρηματοδότησης της οικονομίας».
22,5 δισ. ευρώ για δάνεια μέσα στο 2015!
Το 2015 είναι η πιο δύσκολη χρονιά της προσεχούς οκταετίας από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών. Στη διάρκεια του νέου έτους η Ελλάδα καλείται να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις 22,5 δισ. ευρώ (περίπου 13% του ΑΕΠ). Το «κοστούμι» αυτό προκύπτει από το άθροισμα:
ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία λήγουν στη διάρκεια του 2015 (συνολικά 6,68 δισ. ευρώ),
δόσεων για την εξόφληση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (8,71 δισ. ευρώ),
«ακούρευτων» ομολόγων που λήγουν στη διάρκεια του έτους (360.000.000 ευρώ),
τόκων και άλλων υποχρεώσεων (6,75 δισ. ευρώ).
Για να αντιμετωπίσει το «βουνό» των υποχρεώσεων, η Ελλάδα δεν αρκεί να λάβει τις δανειακές δόσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν εάν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας. Πρέπει να βρεθούν άλλα 13,7 δισ. ευρώ. Μόνο ένα μικρό μέρος από το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί από την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προσβλέπει στην άντληση 7-9 δισ. ευρώ από τις αγορές, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, καθίσταται σαφές ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015 αποτελεί μεγάλη «καυτή πατάτα» που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν το μεγαλύτερο μέρος από τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιστραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας και προκύψει αντίστοιχη μείωση του ελληνικού χρέους.