Αποκεφάλισαν τον έναν Ιάπωνα όμηρο

Το βίντεο φέρεται ότι έφτασε πρώτα στο e-mail της συζύγου του Κέντζι Γκότο. Απεικόνιζε σε στοπ-καρέ τον δημοσιογράφο, ντυμένο με τη γνωστή πορτοκαλί στολή του… Γκουαντάναμο και εμφανώς καταβεβλημένο, που κρατά στα χέρια του τη φωτογραφία του νεκρού πια, προφανώς αποκεφαλισθέντος δεύτερου ομήρου, του Χαρούνα Γιουκάουα. Το συνόδευε ηχητικό μήνυμα με τη φωνή του Γκότο: «Δεν θέλουν πια χρήματα. Φέρτε τους την αδελφή του από το ιορδανικό καθεστώς και θα με απελευθερώσουν αμέσως. Μην αφήσετε αυτά να είναι τα τελευταία λόγια μου που ακούτε».

Η είδηση της εκτέλεσης του Γιακάουα, του πρώτου Ιάπωνα που γίνεται θύμα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και καταδίκη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και συμπαράσταση προς την Ιαπωνία, που συμμετέχει στη συμμαχία όπως το επιτρέπει το σύνταγμά της, δηλαδή μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής» είπε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σένζο Αμπε, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του βίντεο και δηλώνοντας αποφασισμένος να «μην υποχωρήσει» και να συνεργαστεί με άλλες κυβερνήσεις για την απελευθέρωση του δεύτερου ομήρου. Το πρώτο τελεσίγραφο για την απελευθέρωση των δύο ομήρων -που έληξε την Παρασκευή- ζητούσε από το Τόκιο λύτρα 200.000.000 δολαρίων. Τώρα το αίτημα άλλαξε (η πρόταση αφορά την ανταλλαγή με τη -φυλακισμένη στην Ιορδανία- βομβίστρια αυτοκτονίας Σαγίντα αλ Ρισάβι), παρότι η στάση του Τόκιο διαφαίνεται σταθερή. Αντιμετωπίζει πάντως τις πιέσεις της ιαπωνικής κοινής γνώμης που έχει σοκαριστεί από τις εξελίξεις.

Το προφίλ

Την ίδια ώρα τα διεθνή ΜΜΕ σκιαγραφούν το προφίλ του άτυχου 42χρονου Γιουκάουα αλλά και του Γκότο, του φίλου του που ταξίδεψε στη Συρία τον Οκτώβριο, μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού του, για να συμβάλει στην απελευθέρωσή του! Δύο πρόσωπα εντελώς διαφορετικά, που τελικά ένωσε μια φρικτή μοίρα. Ο Γιουκάουα, αφού έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο, την επιχείρησή του και το σπίτι του και κατέληξε να ζει ως άστεγος, αποφάσισε να κάνει νέα αρχή: Αρχισε να πιστεύει ότι αποτελεί μετενσάρκωση μιας πριγκίπισσας κατασκόπου στον Β’ Παγκόσμιο, ανέπτυξε δεσμούς με μιλιταριστικούς κύκλους και πήγε στη Συρία για να προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε ιαπωνικές εταιρίες. Εκεί γνώρισε τον δημοσιογράφο Γκότο, που προσφέρθηκε να τον μάθει να… επιβιώνει σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Η 40χρονη «καμικάζι» Σαγίντα αλ Ρισάβι

Απέτυχε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό της και συνελήφθη λίγες ώρες αφού ο σύζυγός της Χουσεΐν Αλί αλ-Σάμαρι ανατινάχθηκε στο ξενοδοχείο Ράντισον της Ιορδανίας σκοτώνοντας 38 ανθρώπους που παρευρίσκονταν σε γαμήλια δεξίωση. Ηταν το 2005 και η επίθεση έμεινε γνωστή ως η «11η Σεπτεμβρίου της Ιορδανίας». Η 40χρονη σήμερα Σαγίντα αλ Ρισάβι, που καταδικάστηκε σε θάνατο και κρατείται έκτοτε σε ιορδανική φυλακή, είναι η «φυλακισμένη αδελφή» την οποία επιθυμεί το Ισλαμικό Κράτος να ανταλλάξει με τον δεύτερο Ιάπωνα όμηρο. Αδελφή του άλλοτε δεξιού χεριού του ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αλ Ζαρκάουι, θεωρείται ότι ενδιαφέρει το Ι.Κ. αφενός για τους οικογενειακούς δεσμούς της, αφετέρου -όπως επισημαίνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Καρίμα Μπενούν- «προκειμένου να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια των μουσουλμάνων γυναικών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα