Γαλλία, πορνείο ανηλίκων; Το πρόσωπο του πληρωμένου έρωτα στα χρόνια της οικονομικής χολέρας είναι παιδικό. Αρυτίδωτο, ασχημάτιστο, σαστισμένο. Ακόμα και στα ανεπτυγμένα κράτη της γηραιάς ηπείρου, όπως η Γαλλία, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν από 6.000 έως 10.000 εκδιδόμενοι ανήλικοι, αγόρια και κορίτσια! Σε αυτό το ντροπιαστικό νούμερο προστίθενται οι 20.000 -ενήλικες κυρίως- γυναίκες που κατάγονται συνήθως από την ανατολική Ευρώπη και την Αφρική, και οι οποίες εκπορνεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού. Από τα σοκάκια της Πιγκάλ -της παρισινής συνοικίας των κόκκινων γαλατικών φαναριών- μέχρι το δάσος της Βουλόνης.
Τεράστια κέρδη
Πρόκειται για το τρίτο πιο κερδοφόρο εμπόριο -σε παγκόσμιο επίπεδο-, μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Στη γηραιά ήπειρο θεωρείται, ωστόσο, η πιο κερδοφόρα αγορά -αφήνοντας πίσω τα άλλα δύο παράνομα εμπόρια- και αποδεικνύοντας την επιρροή που ασκεί η κρίση λιτότητας στη βιομηχανία του σεξ. Επιπλέον, επαναφέρει στη μνήμη μας μυθιστορηματικές διηγήσεις, βασισμένες στη μεσοπολεμική πραγματικότητα, όπου η Πόλη του Φωτός πρωταγωνιστούσε ως το πορνείο της Ευρώπης.
Πριν από περίπου έξι δεκαετίες, όμως, η Γαλλία, αν και χώρα- προμαχώνας των οίκων ανοχής, είχε μεταμορφωθεί σε ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κράτη όπου τα πορνεία δεν λειτουργούσαν νομίμως.
Η κυβέρνηση Ολάντ ξεκίνησε τις προσπάθειες για να εξαλείψει την πρακτική του αγοραίου έρωτα, μέσω ενός νομοσχεδίου που καθιστά το «πεζοδρόμιο» παράνομο. Συγκεκριμένα, αντιπροτάθηκε η νομιμοποίηση των χώρων εργασίας για τις επί χρήμασι εκδιδόμενες γυναίκες! Τότε, όμως, προς έκπληξη όλων, οι εργάτριες του σεξ αντιτάχθηκαν στην επαναλειτουργία των μυθικών γαλλικών οίκων ανοχής και εκδήλωσαν την προτίμησή τους να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι να συμμετάσχουν στην «κρατική μαστροπεία». Βασικό επιχείρημα; Ο φόβος της ανεργίας των ιεροδούλων στη Γαλλία της κρίσης. Σύνθημα; «Η σεξουαλική εργασία είναι δουλειά». Η παιδική σεξουαλική εργασία, όμως, είναι τουλάχιστον αρπαγή της παιδικής ηλικίας και απόλυτος βιασμός της ψυχής και του σώματος… Ο θλιβερός απολογισμός πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση – μια «αγορά» που σε παγκόσμιο επίπεδο αποφέρει κέρδη ύψους 908 δισ. ευρώ.