Τρελά τεκμήρια για φορολογία των ακινήτων!

Στα τεκμήρια των περιουσιακών στοιχείων (σπίτι, αυτοκίνητο κ.λπ.) θα προστίθενται από φέτος και τα χρήματα που ξόδεψαν -μέσα στο 2014- τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών!

Εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το πώς θα δηλωθούν τα τεκμήρια στην Εφορία επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» (01/04/2015), που αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών στήνει παγίδα τεκμηρίων στους πολίτες με ένα κρυμμένο «πόθεν έσχες» στο νέο έντυπό Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στο έντυπο αυτό θα δηλώνονται αναλυτικά, ως τεκμήριο, οι δαπάνες αγοράς περιουσιακών στοιχείων και θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Οι απαλλαγές που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές έως και πέρυσι καταργήθηκαν!

Ειδικά για τον υπολογισμό της άξιας του ακινήτου κατά την αγορά του, θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι η αντικειμενική αξία.

Συνολική επιβάρυνση

Συγκεκριμένα, ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα.

Ουσιαστικά, όλες σχεδόν οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα. Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, η οποία θα λάβει χώρα αμέσως μόλις υποβληθούν ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα συναθροίζουν όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Τι ισχύει όταν υπάρχουν διαφορές στα εισοδήματα

Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην Εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.

H διαφορά μεταξύ του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη και του τεκμαρτού εισοδήματος, φορολογείται κατά περίπτωση με:

  • τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα ενεργοποιείται το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.
  • τη φορολογική κλίμακα των επιτηδευματιών, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ.
  • τον φορολογικό συντελεστή 13%, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.
  • τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, εφόσον ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ το κρινόμενο φορολογικό έτος. Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω άνεργος θα καλύπτεται από το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

Ανήκουστο! Πιο ακριβά τα 40τ.μ. από τα 80τ.μ

Η λογική του παραλόγου επικρατεί με τα τεκμήρια, καθώς στην περίπτωση των ακινήτων επιβάλλονται εξωπραγματικές τιμές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο ούτε την κατάστασή του! Τα τεκμήρια προσδιορίζουν την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου με μοναδικό γνώμονα τα τετραγωνικά του ακινήτου και με τιμές που αυθαίρετα αυξάνονται για μεγαλύτερα σπίτια!

Για παράδειγμα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια) για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του ακινήτου ως ακολούθως:
– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή το ετήσιο τεκμήριο για ένα σπίτι 80 τ.μ. είναι 3.200 ευρώ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.. Δηλαδή η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για ένα σπίτι 120 τ.μ. είναι 3.200 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. και 2.600 ευρώ για τα υπόλοιπα 40 τ.μ., άρα σύνολο 5.800 ευρώ. Δηλαδή τα 40 τ.μ. μέτρα είναι πιο ακριβά!
– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.
Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα