Ενταση στα συλλαλητήρια αριστερών, υποστηρικτών της Χρ. Αυγής και κατοίκων υπό το βλέμμα ξένων ΜΜΕ
Με δύο παράλληλες συγκεντρώσεις, πέριξ των Φυλακών του Κορυδαλλού, άνοιξε χθες η αυλαία της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Μιας δίκης που πυροδοτεί μίση και πάθη. Οι κεντρικοί δρόμοι του δήμου της δυτικής Αττικής είχαν, από νωρίς το πρωί, παραλύσει. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία περνά έξω από το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους υποστηρικτές του κόμματος από τα μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που διαδήλωναν κατά της δράσης του και μάλιστα ζητούσαν καταδίκες πριν ακόμα ανέβουν οι δικαστές στην αίθουσα. Δίπλα στους αριστερούς διαδηλωτές βρέθηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι οποίοι αντιτίθενται στη διεξαγωγή της πολύκροτης δίκης στη γειτονιά τους.
Στη μεν πρώτη συγκέντρωση, αυτή των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, συμμετείχαν σχεδόν 40 άτομα, τα οποία βρίσκονταν υπό συνεχή ισχυρή αστυνομική προστασία, στη συμβολή της οδού Διονυσίου Σολωμού με την Καραολή και Δημητρίου, στη βορειοδυτική πλευρά της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών.
4.000 διαδηλωτές
Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πέρα, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, περισσότερα από 4.000 άτομα διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων του διεθνούς Τύπου, που είχαν από νωρίς σπεύσει στο σημείο για να καλύψουν τη δυναμική κινητοποίηση.
Οι δύο συγκεντρώσεις ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα και αμφότερες ολοκληρώθηκαν με τη λήξη της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, περίπου στις 11 το πρωί, με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να αποχωρεί συντεταγμένος μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη. Την αντιφασιστική συγκέντρωση διοργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ (άκουσον άκουσον), η οποία είχε κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 7.30 έως τις 11.30 το πρωί.
Παράλληλα, ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας, ενώ αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε και στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη και της Περιφέρειας Πειραιά οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης παρέμειναν χθες κλειστά.
Προπηλάκισαν τον βουλευτή Ν. Ορφανό
Στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις Φυλακές Κορυδαλλού θέλησε να συμμετάσχει ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός, ωστόσο ομάδα διαδηλωτών τον εκδίωξε μόλις η παρουσία του έγινε αντιληπτή. Ο βουλευτής της Β΄ Πειραιώς βρέθηκε στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, ενώ με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων ο ηθοποιός φυγαδεύτηκε από το σημείο. «Ημασταν εκεί με ειρηνική διάθεση, ήμουν πίσω από το πανό του Δήμου Κορυδαλλού, όταν κάποια στιγμή αισθάνομαι κάποιους να με τραβάνε, γυρίζω και βλέπω κάποιους μαυροντυμένους με στειλιάρια στα χέρια, σαν και αυτούς που βλέπουμε να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αρχισαν να με τραβάνε, να με φτύνουν στο πρόσωπο, να με χτυπάνε και να με βρίζουν και να μου λένε ότι είμαι άνθρωπος του Μπόμπολα, αυτές τις γνωστές κακοήθειες και διάφορα άλλα ακατάληπτα… Δεν πρόλαβα να ακούσω καθαρά, γιατί έσπευσαν οι άνθρωποι από τον δήμο και με πήραν από τα χέρια τους» περιέγραψε αργότερα ο κ. Ορφανός.
Επίθεση κατάδικυκλιστή
Επίθεση από άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο δέχτηκε, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά της Χρυσής Αυγής, ένας 20χρονος δικυκλιστής, φερόμενος ως υποστηρικτής του κόμματος. Ο νεαρός, ο οποίος διέσχιζε με τη μηχανή του τη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, πλησίον των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, έγινε αντιληπτός από ομάδα νεαρών που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο ύψος του δημοτικού πάρκινγκ, στο ρεύμα της καθόδου, και αμέσως δέχτηκε επίθεση.
Αφού τον κατέβασαν με τη βία από τη μηχανή, τον γρονθοκόπησαν τραυματίζοντάς τον. Με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων και, στη συνέχεια, των ανδρών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν σε παρακείμενο στενό, αποτράπηκαν τα χειρότερα, με τον νεαρό να φυγαδεύεται σε παρακείμενο συνεργείο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ το όχημά του υπέστη υλικές ζημιές. Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που σημάδεψε την -κατά τα άλλα ειρηνική- συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή.
126 μάρτυρες (κατηγορίας) και πέντε προστατευόμενοι
Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας που πρόκειται να καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Συνολικά, από το δικαστήριο έχουν κληθεί 131 μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πέντε προστατευόμενοι, τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γίνουν γνωστά στους υπόλοιπους παράγοντες της δίκης.
Ο πρώτος μάρτυρας ο οποίος πρόκειται να εξεταστεί από το δικαστήριο είναι ο πατέρας του Παύλου Φύσσα Παναγιώτης, ο οποίος, μαζί με τη μητέρα του άτυχου μουσικού, έδωσαν χθες το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, συντετριμμένοι και οι δύο. Για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα θα εξεταστούν 24 μάρτυρες, φίλοι του μουσικοί, αστυνομικοί που κατέφθασαν εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι και αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού. Ακόμα, από το δικαστήριο έχουν κληθεί γνωστά ονόματα του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, θύματα και μάρτυρες επιθέσεων.
Οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας είναι οι εξής: Π. Σεϊρλής, Γ. Ρώτας, Δ. Μελαχροινόπουλος, Δ. Κουρέντζης, Κ. Κοτσοβός, Αν. Δαμίγου, Χρ. Δεληγιάννης, Δημ. Δημητράκος, Π. Δημητράκος, Γ. Δουλβαρής, Δ. Ζώρζου, Παρ. Καραγιαννίδου, Αγγ. Λεγάτου, Δ. Μπάγιος, Ν. Μαντάς, Α. Μπιάγκης, Ν. Ντάφος, Μ. Ξυπόλητος, Χρ. Ρουπακιά, Αν. Τσολακίδης, Δ. Χατζησταμάτης, Χρ. Χρηστίδης, Διαμ. Βίντσης, Ab. Hamed Ahmed, Ab. Empbarak, Δ. Διαμαντάκης, Ab. Hamed Saad, Ab. Hamed Mohamed, Κ. Τατσιόπουλος, Ευ. Πολυχρονίδου, Σ. Πουλικόγιαννης, Π. Γκούτης, Μ. Βαξεβάνης, Στ. Λεκοδημήτρης, Αθ. Καραμπέρης, Ν. Ζημάρης, Θ. Τηλιάκος, Ι. Πουντίδης, Γ. Σκλαβόλιας, Αν. Λυριντζής, Ελ. Καρδάμης, Μ. Σημαντήρης, Γ. Μαλαμή, Στ. Παράσχος, Π. Παναγιωτίδης, Δ. Τσαρούχας, Δ. Γωγούλος, Αχ. Κίσσας, Π. Τσαφόπουλος, Π. Δριμύλης, R. Rodrigez, Γ. Μηλιαράκης, Β. Μάργαρη, Αικ. Γερούκη, S. Khadim, S. Francis, C. Amougou, J. Aslam, Ελγ. Ναΐμ, Αρ. Καμπιώτη, Ασ. Κουρσόπουλος, Ελ. Διαμαντοπούλου, Ι. Δεμερτζίδης, Φ. Δεμερτζίδης, Μ. Γκαγκά, A. Laqat, A. Mohammad, H. Mohammad, M. Hussain, M. Iqbal, Π. Καπουάς, Α. Μπιλάλης, Χρ. Αντίχοος, Ευ. Αντίχοος, Χ. Φραγκομιχελάκης, Τ. Πανταγάκης, Π. Τσακανίκας, Ν. Μουρκογιάννης, Β. Μπαουστάνη, Αν. Μπαρμπετάκης, Ανδ. Παπαζήση, Μ. Τρούλου, Σ. Μαυρίδης, Ν. Αλεβιζάτος, Φ. Ανδριόπουλος, Ευ. Ανδριανάκος, Δ. Αντωνίου, Β. Γεωργακόπουλος, Κ. Γεωργούσης, Ι. Γρυπιώτης, Στ. Ζαμπέλης, Γ. Ιωακειμίδης, Γ. Καμίνης, Ι. Καρδάρας, Β. Κατριβάνου, Ι. Κέμμος, Μ. Κουβέλη, Αθ. Κούρκουλος, Ι. Λιάκος, Μ. Λώλος, Φ. Μπάμης, Ι. Μπασκάκης, Ν. Μπούκιας, Π. Μπούσιος, Μ. Μυρίλλας, Γ. Μώρος, Ηλ. Ντόνας, Σ. Παντζαρτζή, Ι. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Ν. Παπαχελλά, Θ. Πισιμίσης, Ε. Πλάντζου, Αλ. Πνευματικός, Αθ. Ράδης, Αλ. Ράπτης, Μ. Σιακαβάρα, Ι. Σουλιώτης, Μ. Σπουρδαλάκης, Η. Σταύρου, Μ. Τεζάρης, Γ. Τσιμπουκάκης, Αν. Υφαντής, Γ. Χρηστόπουλος, Δ. Ψαρράς.
Εστησαν ενεδρα σε πέντε άτομα
Ενέδρα σε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας μάρτυρας κατηγορίας για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, έστησαν χθες το πρωί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου και Διονυσίου Σολωμού, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τη δίκη των μελών του κόμματος. Συγκεκριμένα, ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής που βρισκόταν στο σημείο κινήθηκε εναντίον τους χτυπώντας και τραυματίζοντας ελαφρά δύο από αυτούς. Τα θύματα της επίθεσης, αφού μετέβησαν στην Ασφάλεια Πειραιά, κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων και στη συνέχεια δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου υπεβλήθησαν σε εξετάσεις.
Την επίθεση επιβεβαίωσε ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα Γιώργος Μαραγκός, αλλά και ο Α’ επιμελητής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου. «ΕΠΕΙΓΟΝ. Κορυδαλλός. Καταγγελίες ΤΩΡΑ πως φασιστικές συμμορίες επιτίθενται άνανδρα σε αντιφασίστες διαδηλωτές αν τους βρίσκουν απομονωμένους» έγραψε ο κ. Παπανικολάου σε σχετική ανάρτησή του στο twitter. Σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, δράστες της επίθεσης ήταν πέντε άτομα που διέφυγαν τη σύλληψη, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια.
Τέλος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κορυδαλλού Μιχάλη Ευθυμιάδη, μπροστά στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξάγεται η δίκη σημειώθηκε νέα επίθεση κατά τεσσάρων φοιτητών, οι οποίοι τη στιγμή εκείνη αποβιβάζονταν από λεωφορείο.
Αγγ. Σκορδάς
Γέλασαν με τον Καμίνη!
Στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έλειψαν και οι στιγμές που προκάλεσαν γέλιο. Πριν από την έναρξη της δίκης, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού εμφανίστηκαν δύο αναπάντεχοι επισκέπτες. Ενας σκύλος και μία γάτα, μόνιμοι «κάτοικοι» των φυλακών, έκαναν τη βόλτα τους ανενόχλητοι στην αίθουσα, προκαλώντας την απορία των παρευρισκομένων. Λίγο αργότερα, η παρουσία στις θέσεις των κατηγορουμένων μίας γυναίκας με μπούργκα (!) προκάλεσε εύλογες απορίες. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μεταφράστρια που συνόδευε αλλοδαπό μάρτυρα και κάθισε στο εδώλιο κατά λάθος.
Τα γέλια προκάλεσε και ο διάλογος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, την ώρα που εκείνη εκφωνούσε τον κατάλογο των μαρτύρων. «Παρών» φώναξε ο δήμαρχος, για τον ρωτήσει η πρόεδρος: «Είστε ο κύριος Καμίνης;» και το ακροατήριο να ξεσπάσει σε γέλια. «Μάλιστα» απάντησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να μην καταφέρει να παραστεί σε επόμενες συνεδριάσεις. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια ενός κατηγορουμένου να απαθανατίσει τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα είχε αποτέλεσμα να στρέψει όλα τα φλας επάνω του!