Το σπίτι στους Αέρηδες του Χατζηκυριακού

Ο Σμυρνιός επιχειρηματίας που μεγαλούργησε και είχε πάντα στο μυαλό του τις δωρεές προς τη «φτωχή πατρίδα». Ο ίδιος που κληροδότησε στον Πειραιά και το ορφανοτροφείο που φέρει το όνομά του

{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Πλάκα, 1843. Η λιτή, διώροφη εντυπωσιακή κατοικία με το ξύλινο μπαλκόνι, την κεραμοσκεπή, τα περσιδωτά παράθυρα και την τοξωτή είσοδο έχει σχεδόν τελειώσει. Ο τεχνίτης σκαλίζει στη σιδεριά του μπαλκονιού επί της οδού Μάρκου Αυρηλίου, στους Αέρηδες, το όνομα του ιδιοκτήτη: Ιωάννης Χ. Χατζηκυριακός. Το κτίριο, που είναι από τα πρώτα ιδιωτικά της πρόσφατα απελευθερωμένης Αθήνας, κτισμένο προτού ακόμη κυριαρχήσει ο νεοκλασικισμός, δεσπόζει στη γειτονιά. Ο Χατζηκυριακός είναι περίπου 30 ετών, αλλά έχει ήδη αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα. Γεννημένος στη Σμύρνη και φτάνοντας στα 16 του στη Σύρο, έχει μετοικήσει στην Αθήνα στα πρώτα χρόνια του Οθωνα και έχει ανοίξει ταμπακοπωλείο στην οδό Αιόλου.

Παντρεμένος με τη Μαριγώ και απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του, αυξάνει την περιουσία του, κρατώντας χαμηλό προφίλ. Δεν κάνει μεγάλες δεξιώσεις στο όμορφο σπίτι του ούτε υποδέχεται αξιωματούχους, βλέπει όμως συχνά τη θεία του Ελένη Ζαννή (ή Τζάννη) και τον σύζυγό της, κάνοντας πάντα τις ίδιες συζητήσεις: για τις δωρεές προς τη «φτωχή πατρίδα». Είναι η ίδια που ιδρύει το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων, όταν ο σύζυγός της, Νικήτας Τζάννης, κληροδοτούσε την περιουσία του στο Τζάννειο Νοσοκομείο του Πειραιά. Ο Χατζηκυριακός «απαντά» με τη θεμελίωση -από τη βασίλισσα Ολγα- του κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου.

Οταν ο ευεργέτης είχε φύγει πια από τη ζωή, το κτίριο «υποδέχτηκε» τον περίφημο γλύπτη και ζωγράφο Θωμά Θωμόπουλο, που μετέφερε εκεί και το εργαστήριό του, το οποίο δεν το εγκατέλειψε έως το 1937, όταν και άφησε την τελευταία πνοή του. Στα χρόνια που ακολούθησαν το διώροφο στους Αέρηδες έχασε τη μάχη με τη φθορά του χρόνου και σώθηκε πριν από τα τέλη του 20ού αιώνα, όταν, έχοντας πλέον ανακηρυχθεί διατηρητέο, και ανακαινίστηκε, για να αφεθεί, ωστόσο, στη συνέχεια στην τύχη του και να παρουσιάζει πάλι σήμερα εικόνα εγκατάλειψης…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα