Σύγχρονο γαλλικό θέατρο a la Grecque

Το ομώνυμο φεστιβάλ επιστρέφει με έξι έργα φέτος στη σκηνή του ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης» από 14 έως τις 31 Μαΐου

«Η Τέχνη ελεύθερη επισημαίνει και τολμά». Αυτό είναι το μότο του δεύτερου κατά σειρά Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου «Το γαλλικό θέατρο a la Grecque», το οποίο «επιστρέφει» στην Αθήνα αποκαλύπτοντας την τρυφερή και συνάμα θυμωμένη ματιά των Γάλλων θεατρικών συγγραφέων. Η έναρξη της διοργάνωσης, που αποτελεί σύμπραξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος αλλά και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (όπου άλλωστε φιλοξενούνται οι παραστάσεις), έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 31 του ίδιου μήνα.
Η φετινή καινοτομία του φεστιβάλ, όπως υποστήριξε και ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, είναι ότι θα παρουσιαστούν έξι νέες θεατρικές παραστάσεις, μια δηλαδή παραπάνω απ’ ό,τι την περσινή χρονιά. Ολα τα έργα (από το σύγχρονο γαλλικό ρεπερτόριο) μεταφράστηκαν ειδικά στα ελληνικά και παραδόθηκαν σε έξι ταλαντούχους Ελληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι και ανέλαβαν να τα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας.

* Την αυλαία του φεστιβάλ στις 14 Μαΐου θα σηκώσει η παράσταση «Burn baby burn» της Καρίν Λακρουά, ένα θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται σε ένα βενζινάδικο. Σε αυτόν τον παράδοξο θεατρικό χώρο θα συναντηθούν ένα αγόρι και ένα κορίτσι πρωταγωνιστώντας σε ένα διεισδυτικό κείμενο που έχει σκηνοθετήσει η Βάσια Ατταριάν. Παίζουν: Προμηθέας Neratini- Δοκιμάκης, Μυρτώ Μακρίδη, Ιωάννα Ραμπαούνη.

* Στις 17 Μαΐου θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «T.I.N.A, μια σύντομη ιστορία για την κρίση» του Σιμόν Γκρανζά, ένα πολιτικό έργο που επιχειρεί να αναπλάσει με ειρωνεία και κυνισμό το τοπίο της κρίσης. Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο ταλαντούχος Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο οποίος δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο κομμάτι της πρόζας, αφού ως σήμερα ασχολείται με το μουσικό θέατρο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης και Εκτορας Λιάτσος.

* Για τις 20 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των «Θεάτρων» του Ολιβιέ Πι. Ο πολυπράγμων διευθυντής του Φεστιβάλ Αβινιόν έχει γράψει το κείμενο που περιέχει αυτοβιογραφικά ψήγματα. Σκηνοθετεί η Λουίζα Κωστούλα και ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Γαρμπής και Λουίζα Κωστούλα.

* «Το τέλος του έρωτα» τιτλοφορείται η παράσταση που έχει γράψει ο Πασκάλ Ραμπέρ και θα «ανέβει» στο Υπόγειο του Ιδρύματος Κακογιάννης, από τις 23 Μαΐου. Πρόκειται για ένα έργο-ύμνο στον αποχωρισμό, που σκηνοθετεί ο Κ. Αλέξης Αλάτσης. Παίζουν: Κ. Αλέξης Αλάτσης και Ιουλία Σιάμου.

* Από τις 26 Μαΐου έως και τις 28 Μαΐου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η θύελλα επιμένει» του Ενζό Κορμάν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Κοτανίδης και Κωνσταντίνος Χατζής.

* Τέλος, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το έργο «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» του Ζαν Λικ Λαγκάρς, που μας μεταφέρει στα ενδότερα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Σκηνοθετεί ο Ενκε Φεζολάρι και παίζουν οι Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωάννης Παπαζήσης, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Νικόλ Δημητρακοπούλου και Βαγγέλης Ψωμάς.

Info: Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου ξεκινά στις 14 Μαΐου και θα φιλοξενηθεί στον υπόγειο διαμορφωμένο χώρο του Ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης».

Και η «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντεκότ ανακοίνωσε επιπλέον ότι στις 8 Ιουλίου στην όμορφη ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί μια θεατρική ανάγνωση στα γαλλικά του έργου «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα