Νεπάλ: Πείνα, δίψα, επιδημίες ο επόμενος εφιάλτης

Στους 5.000 οι νεκροί και στα 8.000.000 οι πληγέντες

Η ατμόσφαιρα στο Κατμαντού είναι βαριά από τους καπνούς των αποτεφρωτήρων που καίνε από το πρωί ως αργά το βράδυ, από την οσμή της σήψης των σορών που στοιβάζονται στην αναμονή της πυράς, την υγρασία από τις βροχοπτώσεις, τη σκόνη από τα συντρίμμια των κτιρίων και τα σκουπίδια που σωρεύονται. Ο θρήνος των συγγενών των θυμάτων του σεισμού -που υπερέβαιναν σύμφωνα με τον χθεσινό επίσημο απολογισμό τους 5.000, ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι θα αγγίξουν τους 10.000- διακόπτεται μόνο από τη βοή των μετασεισμών, τις πένθιμες καμπάνες των ναών και το κλάμα των παιδιών που πεινούν και διψούν. Το μόνο νερό στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη είναι θολωμένο από τη λάσπη και την τέφρα. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν στους 1.400.000 ανθρώπους αυτούς που χρειάζονται άμεση προμήθεια τροφίμων και στους 8.000.000 -περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Νεπάλ- τους πληγέντες από τον σεισμό, σε 39 περιοχές. Σε κάποιες επαρχίες το 90% των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί.

Οι σκηνές στα στρατόπεδα που στεγάζουν 500.000 αστέγους βουλιάζουν στη λάσπη. Ξύλα και τούβλα στοιβάζονται για υπόστρωμα. Γύρω, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Ανθρωποι απελπισμένοι συνωστίζονται πίσω από τα φορτηγά που κουβαλούν νερό στην καρότσα τους. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε φάρμακα, επιδέσμους, φορεία, ιατρικό υλικό. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα ξεσπάσουν επιδημίες, ομολογούν γιατροί και νοσηλευτές που περιθάλπουν τους πιο τυχερούς από τους 8.000 τραυματίες.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στις απομονωμένες επαρχίες. Εκεί δεν έχουν φτάσει γιατροί ή τα συνεργεία διάσωσης. Οι προσβάσεις έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις. Ελάχιστα ελικόπτερα καταφθάνουν με βοήθεια και κάνουν ρίψεις από αέρος. Ο πεινασμένος όχλος χτυπιέται να προλάβει ένα πολύτιμο πακέτο: ξηρά τροφή, κυρίως ρυζομακάρονα, κουβέρτες, παυσίπονα.
Σύσσωμος ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις στελεχώνουν τις ομάδες έρευνας και διάσωσης που σκάβουν στα ερείπια σε αναζήτηση επιζώντων και νεκρών. Ο πρωθυπουργός Σουσίλ Κοϊράλα έκανε χθες επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε φάρμακα, τρόφιμα, αλλά και διασώστες και εξοπλισμό επιβίωσης. Γιατί οι Νεπαλέζοι θα μείνουν για καιρό στα στρατόπεδα. Δεν έχουν άλλωστε πού αλλού να πάνε…

Βγήκε ζωντανός έπειτα από 80 ώρες

Νίκησε τον θάνατο και κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από τα συντρίμμια! Ο λόγος για τον 28χρονο Ρίσι Κανάλ, τον οποίο Γάλλοι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν κάτω από τα ερείπια περίπου 80 ώρες μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε το Νεπάλ. Ο νεαρός εκείνη την ώρα βρισκόταν στον 2ο όροφο ενός κτιρίου οκτώ πατωμάτων!

«Αμασία»: Μία νέα υπερήπειρος γεννιέται από τον Εγκέλαδο

Μια νέα σούπερ ήπειρος «γεννιέται» μέσα από τα συντρίμμια φονικών σεισμών, όπως αυτός στο Νεπάλ. Η καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή αποκάλυψε ότι οι μετακινήσεις των μεγάλων λιθοσφαιρικών πλακών της Γης οδηγούν προς τον σχηματισμό της «Αμασίας», μιας νέας υπερηπείρου, που είναι αποτέλεσμα της ένωσης Αμερικής και Ασίας στον Βόρειο Πόλο!

Ο γεωλόγος του πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας Ζενγκ Ξιανγκ-Λι, ο οποίος ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μία μέρα προτού αυτός χτυπήσει για να μελετήσει τη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών Ινδίας και Ευρασίας, διαπίστωσε ωστόσο ότι η γέννηση της Αμασίας απέχει περίπου 200.000.000 χρόνια από σήμερα. Με τη χρήση νέων τεχνικών, οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον φλοιό της Γης. Παρότι η λιθοσφαιρική πλάκα της Ινδίας έχει ήδη ακουμπήσει την πλάκα της Ευρασίας, εξακολουθεί να κινείται βόρεια κατά μερικά εκατοστά τον χρόνο, προκαλώντας τεκτονική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή ο Ειρηνικός Ωκεανός «στενεύει» κατά μερικά εκατοστά ετησίως, κάτι που μελλοντικά θα οδηγήσει στη σύγκρουση της Αμερικής με την Ευρασία, ενώ και η Αυστραλία κινείται προς την Ασία κατά εφτά εκατοστά τον χρόνο, μέχρι που κι αυτή τελικά προβλέπεται ότι θα ενωθεί με την Αμασία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα