Ελεύθερη η νυχτερινή πρόσβαση στους λόφους Πνύκα, Νυμφών και Φιλοπάππου, λέει το ΣτΕ

Ελεύθερη θα είναι εφεξής η πρόσβαση των πολιτών τη νύχτα στους αρχαιολογικούς χώρους της Πνύκας, των Νυμφών και του Φιλοπάππου.
Το Ε τμήμα του ΣτΕ με απόφασή του (2034/2015) ακύρωσε διάταξη του 2008 επί υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη με την οποία απαγόρευε για λόγους προστασίας την ελεύθερη νυχτερινή επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των τριών λόφων του κέντρου της πρωτεύουσας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι δικαστές τους δικαίωσαν θεωρώντας ότι σκοπός του νόμου είναι «είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται , εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».

Καταλήγοντας οι σύμβουλοι επικρατείας στην απόφασή τους κρίνουν ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη καθώς , «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα