Reuters: Σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας εξέτασε η ευρωζώνη

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που προετοιμάζονται για την συνάντηση του Eurogroup σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, συμπέραναν στις επαφές τους στην Μπρατισλάβα το βράδυ της Πέμπτης ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, για τους αξιωματούχους το λιγότερο πιθανό είναι μία επίτευξη συμφωνίας με χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων εντός της επόμενης εβδομάδας, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ως το τέλος Ιουνίου.
Η δεύτερη πιθανότητα είναι μία περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, που εκπνέει στο τέλος του μήνα, ταυτόχρονα με την υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλει στο ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ.
Η τρίτη εκδοχή που συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο εντός της ΕΕ ήταν να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει.

Η συνάντηση των αξιωματούχων δεν κατέληξε σε συμπαγή συμπεράσματα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή ελέγχου της διακίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί μία εκροή ευρώ από τη χώρα, αλλά και την έκδοση IOU (βεβαιώσεων οφειλής) από το ελληνικό κράτος, ως εναλλακτικού τρόπου πληρωμής.
Πολύ δύσκολο να γίνουν σε ημέρες όσα δεν έγιναν σε εβδομάδες

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι είναι μάλλον απίθανο οι δανειστές της Ελλάδας να φτάσουν σε συμφωνία με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν να διατεθούν στη χώρα υπό το τρέχον πρόγραμμα που επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο.
«Θα έπρεπε να υπάρξει μέσα σε ημέρες πρόοδος που δεν ήταν εφικτή επί εβδομάδες. Η αντίδραση ΕΚΤ, ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών έδειξε εξαιρετικό προβληματισμό», είπε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των όσων συζητήθηκαν.
Ο Ελληνας που παρίστατο υποστήριξε ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία εντός χρόνου, ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει συμφωνία που να προλάβει να πάει για έγκριση στο Eurogroup το βράδυ της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Κινδυνεύουν να χαθούν και τα 10,9 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Ακόμη κι έτσι, αντέτειναν άλλοι αξιωματούχοι, η καταβολή των δανείων στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολη λόγω του χρόνου που απαιτείται για να γίνουν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Κατά συνέπεια, θεωρούν επικρατέστερο το δεύτερο σενάριο, ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί εκ νέου, ώστε να διατηρηθούν διαθέσιμα τα 7,2 δισ. ευρώ και τα ακόμη 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών, με την Αθήνα να μπορεί να τα λάβει μόλις υπάρξει συμφωνία στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Εάν δεν γίνει αυτό, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χαθούν και θα χρειάζεται νέα συμφωνία διάσωσης για να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εξετάζουν όλες τις πιθανές εκδοχές μίας παράτασης
Διάφορες εκδοχές για το μήκος μίας νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος συζητήθηκαν, από τις λίγες εβδομάδες ως το τέλος του έτους ή ακόμη και το τέλος του επόμενου Μαρτίου, ώστε να «συντονιστεί» το πρόγραμμα της Ευρωζώνης με την λήξη της εμπλοκής του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα.

Για να συμφωνηθεί η παράταση θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον όροι στην Ελλάδα και τα κεφάλαια θα εκταμιεύονται σε δόσεις, ανάλογα με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους συγκεκριμένους όρους.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι κάποιων χωρών της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό μίας ελληνικής χρεοκοπίας.
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός «εναλλάκτικού σχεδίου για την Ελλάδα», σημείωσε στο Reuters άλλος αξιωματούχος, ενώ δύο ακόμη επιβεβαίωσαν τις συζητήσεις αυτές.
πηγή: ethnos.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα