Και «τρικλοποδιές» βάζει τώρα ο Ι. Βαρουφάκης!

Με δική του «ατζέντα» πάλι! Θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος, όταν ο ίδιος πριν από δύο μήνες έκανε λόγο για 1,2%

Με δική του «ατζέντα» εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε δύο χθεσινές συνεντεύξεις (στη «Real News» και στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha), στις οποίες έμεινε πιστός στην προσωπική στρατηγική του και υπεραμύνθηκε ακόμα και της επιλογής του να προτείνει την Ελενα Παναρίτη για τη θέση του εκπροσώπου της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, με σχόλιό του στο twitter, ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε να εξηγήσει γιατί αυτοδιαψεύστηκε, βάζοντας ταυτόχρονα «τρικλοποδιά» στην κυβέρνηση, σχετικά με τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενώ στο τέλος Μαρτίου μιλούσε για στόχο 1,2% του ΑΕΠ, τώρα λέει ότι ακόμα και το 1% που ζητούν οι δανειστές είναι ανεδαφικό: «Το 1% είναι ανέφικτο έπειτα από τρεις και πλέον μήνες ασφυξίας. Το 1,2% ήταν απόλυτα εφικτός στόχος στα τέλη Μαρτίου».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι βρίσκεται εντός διαπραγμάτευσης και επέμεινε στη σκληρή ρητορική, υποστηρίζοντας πως «κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία». Επίσης, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους δανειστές, λέγοντας ότι «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας», κατηγορώντας τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν καταθέτει προτάσεις για λύση στο ελληνικό ζήτημα και σχολιάζοντας ότι δεν θα του προκαλούσε εντύπωση «αν το ΔΝΤ επέμενε σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει, χωρίς όμως να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε στους πιστωτές μας 1 τρισ. ευρώ, χαρακτήρισε «τεράστιο ατόπημα» την προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα και υπερασπίστηκε τη φίλη και σύμβουλό του Ελενα Παναρίτη, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχασε που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η κ. Παναρίτη, γιατί ήταν ιδανική επιλογή. Οι βουλευτές, όμως, που έχουν τη νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου έχουν δικαίωμα να εκφράσουν δημόσια της αντιρρήσεις τους με τις επιλογές μου».

Η… χαλαρή βόλτα με τον Αλέξη στον Εθνικό Κήπο

Με το επιχείρημα ότι ήθελαν «να πάρουν λίγο αέρα» και «να συζητήσουν χαλαρά» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησαν το μεσημέρι του Σαββάτου το Μέγαρο Μαξίμου και έκαναν μια μικρή βόλτα στον Εθνικό Κήπο. Παρά την έκπληξη των υπόλοιπων περιπατητών, κάθισαν για ένα γρήγορο κολατσιό, συνεχίζοντας τη συζήτηση, επιζητώντας ενδεχομένως όχι μόνο το αεράκι του Κήπου αλλά και την ασφάλεια, καθώς οι ανοιχτοί χώροι αποτρέπουν τις ανεπιθύμητες συνακροάσεις.

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους ότι είναι από τη φύση του αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι θεσμοί επιμείνουν στο 1% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, έναντι του 0,75% που προβάλλει η κυβέρνηση, «θα βρεθεί λύση». Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, γινόταν γνωστή η θέση του κ. Βαρουφάκη ότι η χώρα δεν αντέχει το 1%…
Η προηγούμενη βόλτα των δύο ανδρών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου, με στόχο να διαψευσθούν οι έξωθεν διαρροές (μέσω της «Bild») ότι ο πρωθυπουργός οδηγούσε εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα