Τελευταία εκκρεμότητα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Στους ηγέτες της Ευρωζώνης πέρασε η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως ξεκαθάρισε και ο Ντ. Τουσκ μέσω twitter, «θα κρατήσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την Ελλάδα». Οπως φαίνεται το εννοούσε καθώς η διαδοκασία συνεχίζεται για πάνω από 16 ώρες και διακόπηκε εκ νέου λίγο πριν τις 07:00 για τελικές διαβουλεύσεις.

Πάντως η Σύνοδος δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ο κ. Τσεράρ τόνισε ότι “υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα ακόμη”, ενώ η Λιθουανή πρόεδρος, ερωτηθείσα αν υπάρχει συμφωνία, δήλωσε “σχεδόν, σχεδόν”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταίο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι το fund των 50 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει το Eurogroup.

Τρεις φορές στη διάρκεια του μαραθωνίου υπήρξαν διακοπές για να συναντηθούν ο Α. Τσίπρας με τους Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ντ. Τουσκ.

Νωρίτερα σύμφωνα με το ΑΠΕ σημειώθηκαν βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του “Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι η οροφή. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δισ. ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας, μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ.

Τέλος, για το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Η ελληνική πλευρά αντιδρά έντονα στα όσα ζητούνται από την Αθήνα και διεκδικεί να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών. Διαφωνία υπήρξε ακόμα στο θέμα του χρέους, κάθετη είναι η άρνηση της Αθήνας στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ κόντρα υπήρχε και για το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα