Την πρώτη φορά, για να αλλάξουν χέρια και να περάσουν τελικά το 1957 στην ιδιοκτησία του εκδοτικού οίκου Pearson, το ημερολόγιο χρειάστηκε να μετρήσει σχεδόν 69 χρόνια. Αυτή τη φορά χρειάστηκαν 58, για την ακρίβεια 11 χρόνια λιγότερα, ώστε η αδιαφιλονίκητη «Βίβλος του επιχειρηματικού κόσμου», που ιδρύθηκε κατά το μακρινό 1888 από τους Τζέιμς Σέρινταν και Οράτιο Μπότομλι στο Λονδίνο, να αλλάξει για δεύτερη φορά ιδιοκτήτες.
Από χθες ο ιαπωνικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Nikkei είναι το νέο αφεντικό των θρυλικών «Financial Times», αφού πρώτα οι Ιάπωνες κατέβαλαν το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ για να κλείσει το χρυσό deal ανάμεσα στις δύο εταιρίες.
Η συμφωνία
Στη συμφωνία για την πώληση του ομίλου F.T. δεν συμπεριλήφθηκαν, ωστόσο, ούτε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του οικονομικού περιοδικού «The Economist» ούτε και τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στις όχθες του Τάμεση.
Για να επιτευχθεί η συμφωνία, πάντως, οι Ιάπωνες (κατά πληροφορίες) χρειάστηκε πρώτα να ξεπεράσουν τον σκόπελο της προσφοράς που φέρεται ότι είχε καταθέσει για την εξαγορά των «Financial Times» ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer – αν και οι Γερμανοί, που εκδίδουν την «Bild» αλλά και την «Die Welt», διέψευσαν ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά τους.
Οπως και να ‘χει, οι «Financial Times» περνώντας στην καινούργια -ιδιοκτησιακή- εποχή τους συνεχίζουν να αποτυπώνουν στις σελίδες τους τον μύθο της «σημαντικότερης εφημερίδας για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως», όπως σχολίαζε χθες ο Στιβ Σίφερς, καθηγητής Οικονομικής Δημοσιογραφίας στο City University του Λονδίνου. Αλλωστε, πρόκειται για μία εφημερίδα που απασχολεί πάνω από 600 δημοσιογράφους, ενώ διαθέτει πέντε διεθνείς εκδόσεις και διαβάζεται καθημερινά από ένα κοινό μεγαλύτερο των 2.000.000 ανθρώπων.