Τι συζήτησαν (χθες) για το χρονοδιάγραμμα Τσίπρας – Ολάντ στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ
Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ανάγκη να κλείσει εντός ορίων η συμφωνία ήταν το αντικείμενο της τετ α τετ συζήτησης που είχαν χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ στην Αίγυπτο, με αφορμή την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ.
Κατά το Μαξίμου, «συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ηςΙουλίου» στη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου» – ήτοι, να ψηφισθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή (16-17 Αυγούστου) και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (έως τις 18 του μήνα).
Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, «προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τρόπους αποδοτικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που συνδυάζουν αποκρατικοποίηση με άλλες μορφές διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του εν λόγω Ταμείου παραλίγο να «τινάξει στον αέρα» τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, ενώ κάποιες διαφορές που αφορούν το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων φέρεται ότι επανήλθαν.
Τέθηκε, επίσης, το θέμα μιας «πιο γενναιόδωρης» πρώτης δόσης για να αντιμετωπιστούν ανάγκες της εγχώριας αγοράς. «Συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και τη λιμενική συνεργασία μεταξύ Σουέζ – Πειραιά και άλλων ελληνικών λιμανιών. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων για να υποστηριχθεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ, καθώς και η διοργάνωση τριμερούς μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Το έργο των 7,8 δισ. που έγινε μέσα σε δώδεκα μήνες!
Από την Αραβική Ανοιξη (2012), η Αίγυπτος επιχειρεί να περάσει σήμερα στην πολιτική σταθεροποίηση, προσδοκώντας τη νέα οικονομική αναγέννηση, με ένα μεγάλο «εθνικό έργο»: τη νέα διώρυγα του Σουέζ. Ενα έργο διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της μήκους 72 χιλιομέτρων διώρυγας του 19ου αιώνα, με ταυτόχρονη διάνοιξη παράλληλου καναλιού 35 χιλιομέτρων, στις όχθες του οποίου θα οικοδομηθεί η νέα βιομηχανική ζώνη της αναπτυσσόμενης οικονομίας και εμπορικής δύναμης της βόρειας Αφρικής.
Τα εγκαίνια της διώρυγας, η οποία ταυτίζεται με την αιγυπτιακή ιστορία δύο αιώνων και το πέρασμα από τον οθωμανικό ζυγό στον ιμπεριαλιστικό έλεγχο και την υπερχρέωση έως την πραξικοπηματική αυτονόμηση και τη δημιουργία της Αραβικής Δημοκρατίας επί Νάσερ, σκηνοθετήθηκαν ώστε να συμβολίζουν το νέο ιστορικό ορόσημο. Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, βαρύς σημαιοστολισμός, πολύχρωμα φώτα, διαφημιστικά σποτ προβολής του έργου υπό τους επικούς ήχους του «Game of Thrones», ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ Σίσι με επίσημη στρατιωτική στολή στον παρθενικό διάπλου, πάνω στο πολυτελές γιοτ-αντίκα με το οποίο την είχε πρωτοδιασχίσει το 1869…
Ομως η κατασκευή -σε χρόνο ρεκόρ, 12 μηνών- του μεγάλου έργου, που θα αυξήσει την ημερήσια διέλευση πλοίων στα 97 από 49 σήμερα και θα μειώσει τον χρόνο transit στις 11 ώρες από 18, έχει μία «ατέλεια», που απειλεί να βυθίσει την προοπτική του να γίνει αφετηρία εθνικής ανάτασης. Οι μελέτες βιωσιμότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει στο παγκόσμιο εμπόριο ανάπτυξη ικανή να φέρει τα προσδοκώμενα υπερδιπλάσια έσοδα των 12 δισ. ευρώ (από 4,85 δισ. σήμερα). Ενώ τα 7,8 δισ. ευρώ του κόστους κατασκευής του έργου τα έχουν καταβάλει οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι μέσω αγοράς μεριδίων, οι οποίοι αναμένουν αποδόσεις και όχι μόνο πολιτικά οφέλη.
Μαρίνα Μάνη