Ελληνας ερευνητής και η ομάδα του ανακάλυψαν πώς θα τον… κλείνουν
Τον «κεντρικό διακόπτη» του μεταβολισμού που ευθύνεται για την παχυσαρκία ανακάλυψαν ερευνητές, μεταξύ αυτών και ένας Ελληνας! Βρήκαν μάλιστα και τον τρόπο να τον… κλείνουν, με τη βοήθεια ένεσης που περιέχει μία τροποποιημένη πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί τη μελλοντική «θεραπεία» της παχυσαρκίας.
Οι επιστήμονες, που προέρχονται από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Χάρβαρντ, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μανώλης Καμβυσέλλης, που διδάσκει Βιοπληροφορική στο εργαστήριο CSAIL του ΜΙΤ, ανακάλυψαν ότι το γνωστό σήμερα «γονίδιο της παχυσαρκίας» ή FTO, όταν βρίσκεται στον οργανισμό στην παραλλαγμένη μορφή του, δίνει λανθασμένο σήμα σε ακόμη δύο γονίδια, τα IRX3 και IRX5, να αποθηκεύσουν λίπος στο σώμα, αντί να το κάψουν. Πρόκειται για γονίδια που είναι χρήσιμα για την επιβίωση σε περίπτωση έλλειψης τροφής.
Για να δοκιμάσουν τη θεωρία για την παχυσαρκία και την πιθανή θεραπεία της, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δείγματα λίπους από Ευρωπαίους που είτε διέθεταν το παραλλαγμένο είτε το ορθό αντίγραφο του γονιδίου FTO. Αφού διαπίστωσαν τον μηχανισμό λειτουργίας του… διακόπτη της παχυσαρκίας, έθεσαν σε εφαρμογή τη θεραπεία, που βασίζεται σε νέα τεχνολογία και πρόκειται στην ουσία για έναν τρόπο γενετικής «επιδιόρθωσης» της αλληλουχίας του DNA.
Ενέσιμη μορφή
Η τεχνική, με το όνομα Crispr/Cas9, χρησιμοποιεί την τροποποιημένη πρωτεΐνη Cas9, την οποία χορηγεί σε ενέσιμη μορφή προκειμένου να απομακρύνει ολόκληρα μικροτμήματα της γενετικής αλληλουχίας. Οι δοκιμές σε παχύσαρκα πειραματόζωα έδειξαν ότι όχι μόνο είχαν απώλειες του συνολικού βάρους τους και μειώσεις σε όλες τις «αποθήκες λίπους» του οργανισμού, αλλά επιπλέον ανέπτυξαν «αντιστάσεις» απέναντι σε πλούσιες σε λιπαρά δίαιτες.
«Χρησιμοποιώντας αυτήν τη νέα οδό μπορούμε να αλλάξουμε (την εντολή) από την αποθήκευση ενέργειας στη διάχυση ενέργειας, προσφέροντας νέες ελπίδες για θεραπεία κατά της παχυσαρκίας» σημειώνει ο κ. Καμβυσέλλης, ο οποίος το 2011 είχε τιμηθεί μαζί με άλλους 84 Αμερικανούς επιστήμονες με το βραβείο PECASE για νέους και υποσχόμενους επιστήμονες από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


