Ούτε «καλημέρα» δεν είπαν το Σάββατο! Για τα μάτια του κόσμου η χθεσινή χειραψία
Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την επικείμενη εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις 5 Ιουλίου ο κ. Σαμαράς έχριζε ο ίδιος προσωρινό πρόεδρο του κόμματος τον κ. Μεϊμαράκη.
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ήταν στις… πρώτες σειρές της προεκλογικής συγκέντρωσης στη Ρηγίλλης, μπορεί και οι δύο να στήριξαν τον Αδωνι Γεωργιάδη με το «μπέρδεμα» που συνέβη για την υποψηφιότητά του, όμως φαίνεται ότι τους δύο άνδρες χωρίζουν μεγάλα στρώματα πάγου, που δεν σπάνε ούτε με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τον «πάγο» ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνει ένα περιστατικό που σημειώθηκε στους διαδρόμους της Βουλής, το Σάββατο. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μόλις είχε ολοκληρώσει την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και κατευθυνόταν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή μαζί με τη συνοδεία του. Ακριβώς από δίπλα του πέρασε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, με τη δική του συνοδεία. Ο πληθωρικός Μανώλης Κεφαλογιάννης άρχισε τότε να φωνάζει «κύριε πρόεδρε, κύριε πρόεδρε» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προκειμένου να γυρίσει και να «αναγκαστεί» να χαιρετίσει τον Αντώνη Σαμαρά. Τον φώναξε τρεις τέσσερις φορές, για να εισπράξει, όμως, την απόλυτη αδιαφορία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, όπως φάνηκε, δεν θέλησε να πει ούτε… γεια στον πρώην πρωθυπουργό!
Το γεγονός προκάλεσε το ειρωνικό γέλιο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποχώρησε από το σημείο εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τον διάδοχό του γιατί θεωρεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπερασπίστηκε όσο εκείνος θα ήθελε το έργο της κυβέρνησής του.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης καταλογίζει στον κ. Σαμαρά ότι δεν τον στηρίζει στην κούρσα της διαδοχής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποστηρίζει τον κ. Γεωργιάδη. Αλλοι λένε ότι ο κ. Σαμαράς, στη λογική του ότι υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, υποστηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα και άλλοι τον κ. Μητσοτάκη.
Χθες, πάντως, οι δύο άνδρες στην αίθουσα της Ολομέλειας χαιρετήθηκαν (για τα μάτια του κόσμου, τουλάχιστον, με τον… χωραρατζή κ. Μεϊμαράκη να λέει στον κ. Σαμαρά «δεν πιστεύω να πιστεύεις αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι;» και τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά παγωμένα: «Εντάξει, εντάξει, Βαγγέλη…»).
Κύριε διευθυντά,
διαρρέεται ότι, αν βγει πρώτος στην κούρσα για την αρχηγία της Ν.Δ. ο Απόστολος Τζιτζικώστας, θα «ορίσει» επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Αντώνη Σαμαρά. Καλά, ο νυν βουλευτής Μεσσηνίας δεν πατούσε στη Βουλή όταν ήταν πρωθυπουργός, θα πηγαίνει τώρα ως «αντ’ αυτού»;
Ω.
Κυριάκος: Η παράταξη θέλει ανανέωση προσώπων
Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση προσώπων, τόνισε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το κόμμα πρέπει να σταματήσει «να είναι ένα κλειστό κλαμπ κάποιων μηχανισμών και να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία». «Η Νέα Δημοκρατία είναι σε μια φθίνουσα πορεία. Πολλοί Νεοδημοκράτες μάς γύρισαν την πλάτη. Το κόμμα έγινε πολύ μικρότερο από τηv παράταξη» ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα (σ.σ.: χθες) η Νέα Δημοκρατία κλείνει 41 χρόνια ιστορίας. Κυβέρνησε 18 από τα 41 χρόνια, είχε πολλές επιτυχίες, αλλά και ήττες. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Νέα Δημοκρατία να πάει πιο μπροστά και να γίνει πάλι μεγάλη παράταξη» πρόσθεσε. Επεσήμανε ακόμη ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μετοχολόγιο ούτε βασικό μέτοχο, αλλά ανήκει στον κόσμο της» και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θέλει μια Ν.Δ. «φεουδαρχική».
Αναφερόμενος στον συνυποψήφιό του Β. Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι «μια πολύ συντηρητική επιλογή σταθερότητας», ενώ ο ίδιος είναι «πολύ πιο τολμηρός στις αλλαγές». «Ο κ. Μεϊμαράκης δεν ξέρω αν μπορεί να προχωρήσει σε ανανέωση της παράταξης σε ιδέες, πρόσωπα και εφαρμοσμένες πολιτικές», συμπλήρωσε, ενώ για τον Απ. Τζιτζικώστα είπε ότι τυχόν εκλογή του θα οδηγήσει σε δυαρχία. «Σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς, ο κ. Τζιτζικώστας θα πρέπει να μας πει από πριν ποιος θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση εκλογής του» ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, τη στήριξή της στον κ. Μητσοτάκη εξέφρασε τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και όλο το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες την ήθελαν να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεκδικήσει το αξίωμα. Το πρωί του Σαββάτου, όμως -και λίγο πριν από την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο-, στο περιστύλιο της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και εκείνη απάντησε μονολεκτικά, λέγοντας: «Εννοείται».
Να φύγουμε από τιν κύκλο εσωστρέφειας
«Η Ν.Δ. εγγυάται σταθερότητα για τη χώρα. Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μια ιστορική στιγμή για όλους εμάς στο κόμμα, καθώς αύριο (σ.σ.: χθες) συμπληρώνονται 41 έτη από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας». Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και κατά του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε εκλογές για να κάνει ανασχηματισμό και να προλάβει τη φοροκαταιγίδα του δικού του, τρίτου Μνημονίου. Η πολιτική του κ. Τσίπρα δεν φέρνει επενδύσεις, μόνο αδιέξοδα. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, πάνω απ’ όλα βάζουμε την Ελλάδα και όχι το πολιτικό συμφέρον. Η Ν.Δ. δεν θα άφηνε τη χώρα να χρεοκοπήσει. Η Ν.Δ. είναι κόμμα ευρωπαϊκό και πατριωτικό».
Ο κ. Μεϊμαράκης, «χαρτογραφώντας» την πορεία του κόμματος στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε: «Χρέος μας είναι να αποτρέψουμε τους κινδύνους για την πατρίδα μας. Η κυβέρνηση θα νιώθει καθημερινά την ανάσα μας. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα φέρνει προοπτική στη χώρα, κάθε προσπάθεια για επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».
Αναφερόμενος στην επερχόμενη διαδικασία εκλογής προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Δεν θα πρέπει να μπούμε στον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι ο ορισμός της δημοκρατικότητας. Οποιος και να εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. θα τον υπηρετήσουμε ενωμένοι. Με ευχαριστεί επίσης το γεγονός πως έγινε δεκτή η ένσταση του Αδωνι Γεωργιάδη και θα είναι υποψήφιος».
Πορεία
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να διαχωρίσει τη στάση του από την απόφαση της ΚΕΦΕ, τονίζοντας ότι «ήταν μια απόφαση για τους τύπους, αλλά στόχος είναι η ουσία, και σας λέω ότι με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να μιλήσω -ακόμη και τηλεφωνικώς- από την Κυριακή των εκλογών».
ΚΕΦΕ: Σήμερα συνεδριάζει για την ημερομηνία
Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ., υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου, για να ανακηρύξει και επίσημα τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος και φυσικά να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, αλλά και άλλα σοβαρά διαδικαστικά θέματα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδώσει η ΚΕΦΕ με την ανακήρυξη των υποψήφιων προέδρων, αυτοί θα πρέπει να ορίσουν δύο εκπροσώπους (ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος), καθώς και άλλους δύο που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την τεχνολογική υποστήριξη της ΚΕΦΕ για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Συνεδριάσεις
Πάντως, οι συνεδριάσεις αυτές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα στρατόπεδα των υποψηφίων, με σημαντικότερη αυτήν της ημερομηνίας των εκλογών. Η πλευρά Μεϊμαράκη προκρίνει εκλογές-εξπρές στις 18 ή στις 25 Οκτωβρίου, ενώ εκλογές στις 15 Νοεμβρίου ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ημερομηνία με την οποία φέρεται ότι συμφωνεί και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο δε Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ανοιχτός σε αυτήν τη συζήτηση.
Ο Αδωνις ύστερα από το σόου, ευχαρίστησε τον Παπαμιμίκο
Ενωτικός εμφανίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά το σόου της εκπρόθεσμης κατάθεσης της υποψηφιότητάς του. Με ικανοποίηση υποδέχτηκε την απόφαση της ΚΕΦΕ και ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατικός απέναντι στην επιτροπή για το «τυπικό κώλυμα» της χρονικής καθυστέρησης. «Αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, και σας διαβεβαιώνω ότι θα τον κερδίσω, αν με εκλέξουν οι νεοδημοκράτες» είπε στη σχετική δήλωσή του, μη αφήνοντας την παραμικρή σκιά απέναντι στο κομματικό όργανο και στον πρόεδρό του.
«Ενημερώθηκα από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, τον κ. Παπαμιμίκο, ότι έγινε δεκτή η ένστασή μου και προχωράει κανονικά η υποψηφιότητά μου» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να αφήσει αιχμές κατά του κ. Παπαμιμίκου και της επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα. «Η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν τυπικώς ορθή και γι’ αυτό ουδέποτε κατηγόρησα μέλη της ΚΕΦΕ ότι ενήργησαν με δόλιο τρόπο. Εφήρμοσαν κατά γράμμα τον κανονισμό. Είναι δικό μου σφάλμα το ότι καθυστέρησα και πάνω στον πανικό μου δεν ενημέρωσα γι’ αυτή την καθυστέρηση. Καμία αιχμή κατά της επιτροπής» είπε, ευχαριστώντας τα μέλη της ΚΕΦΕ και ιδιαίτερα τον κ. Παπαμιμίκο για την έκτακτη συνεδρίαση.
Ευχαριστώντας τους συνυποψηφίους του, σημείωσε ότι ο πρώτος που τον στήριξε ήταν ο Μεϊμαράκης, ενώ οι άλλοι του ευχήθηκαν. «Είμαστε συναγωνιστές, δεν έχω κανέναν αντίπαλο στη Ν.Δ.» δήλωσε.
Τζιτζικώστας: Να σπάσει η επετηρίδα στο κόμμα
Την ανάγκη να ξαναγεννηθεί η Ν.Δ., αλλά και να σπάει η επετηρίδα εντός του κόμματος επισήμανε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Οι αρχές μας και όσα πιστεύουμε μας δείχνουν πάντα τον δρόμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Πότε πρέπει να κλείνει ένας κύκλος και να πηγαίνουμε στη νέα εποχή. Αυτό πρέπει να το ξανακάνουμε. Να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε τελικά και τη χώρα. Σε αυτήν την επέτειο δεν θυμόμαστε μόνο, ξαναγεννιόμαστε» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας με την ευκαιρία της χτεσινής 41ης επετείου από την ίδρυση της Ν.Δ.
Σε άλλη δημόσια παρέμβαση επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του χώρου είναι η άρνηση «να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε γενιά στη Ν.Δ. και να συντηρείται η επετηρίδα», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση. «Αλλωστε, η κοινωνία τώρα με την αποχή, αύριο περισσότερο δυναμικά θα διεκδικήσει αυτόν τον νέο τρόπο αντίληψης και εφαρμογής πολιτικών, με ποιότητα και επάρκεια ιδεών και λύσεων, όπου αυτές απαιτούνται. Οι εποχή των ηγετών, όπως τους ξέραμε, παρήλθε. Πλέον, βασικό κριτήριο για την Ν.Δ. είναι ο πρόεδρός της να μην την αντιλαμβάνεται ως παλιό κόμμα εξουσίας, αλλά ως τον πυρήνα της αλλαγής που απαιτεί η κοινωνία».
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας για το σχέδιό του για την Ν.Δ., επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχουν πολιτικές «στη λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να αποκτήσουν τα εφόδια για να βρουν τη θέση τους στην οικονομία και την κοινωνία. Μια κοινωνία, η οποία θα έχει λόγους να τροφοδοτεί τη συνοχή της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό που θα έχει ζωή και σχέδια για το μέλλον».
Ν. Οικονόμου