Στην τελική ευθεία τρεις (από τις επτά). Την επιλογή θα κάνει ο κ. Τσιμάρας
Η απόφαση ποια εταιρία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών στη Ν.Δ. αναμένεται να ληφθεί σήμερα. Το θέμα αυτό αποτέλεσε «αγκάθι» στο εσωκομματικό πεδίο και συνεχίζει να αποτελεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελική απόφαση θα πάρει ο διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας από μία «short list» ενδιαφερόμενων εταιριών, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει την κρίσιμη αυτή επιλογή να κάνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιμάρας με τον υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχαν έρθει σε μεγάλη σύγκρουση για τη διαδικασία των εκλογών, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ την περασμένη εβδομάδα, που λίγο έλειψε να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Η παράταση
Το Σάββατο, όπως είχε αποφασιστεί, έπειτα και από διήμερη παράταση, έληξε η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών από πλευράς εταιριών που εξέφρασαν ενδιαφέρον να αναλάβουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρίες που υπέβαλαν αιτήσεις ήταν συνολικά επτά. Αφού ολοκληρώθηκε η προθεσμία, η τεχνική επιτροπή του κόμματος και η επιτροπή προμηθειών ανέλαβαν να εξετάσουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η διαδικασία αυτή, που διήρκεσε αρκετές ώρες και έγινε υπό την παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων της Ν.Δ., ολοκληρώθηκε με την απόρριψη των τεσσάρων εκ των επτά εταιριών.
Οι τρεις εταιρίες που προκρίθηκαν έχουν κληθεί σήμερα να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους στην επιτροπή προμηθειών, η οποία θα συντάξει την εισήγησή της προς τον διευθυντή του κόμματος. Ο Κώστας Τσιμάρας θα κάνει και την τελική επιλογή, παρότι ορισμένοι εκτιμούν πως η απόφαση για την εταιρία που θα διεξαγάγει τις εκλογές πρέπει να ανήκει στην ΚΕΦΕ.
Συνεχείς συσκέψεις στη Μακεδονία από τον Μεϊμαράκη
Στη Θεσσαλονίκη και την Εδεσσα βρέθηκε χτες και προχτές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανεβάζει σιγά σιγά στροφές εν όψει της μάχης για τις εκλογές στην ηγεσία της Ν.Δ.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Μεϊμαράκης παρέστη και μίλησε στο 15ο PHARMA point, το οποίο διεξάγεται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει στον κλάδο των φαρμακοποιών το τρίτο Μνημόνιο, ενώ σχολίασε και το ζήτημα της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας: «Αν πάμε οι Ελληνες από κοινού όχι μονοκομματικά και κυβερνητικά, αλλά μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού έχουμε συνεννοηθεί με όλους τους πανελλήνιους φορείς, κάθε επαγγελματικής και κοινωνικής ομάδας, μπορούμε να πετύχουμε. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να μας πνίξουν, δεν θέλουν να σκοτώσουν την ελληνική οικονομία, θέλουν να ακούσουν όμως επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο συνόδευαν ο στενός συνεργάτης του Θόδωρος Αμπατζόγλου και από τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας και ο σαμαρικός πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος, προήδρευσε σε σύσκεψη στελεχών που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Τα άκουσε χοντρα ο Αδωνις στα Κερδύλλια Σερρών
Μάλλον το μετάνιωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης που στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία αποφάσισε πάει χθες στην 74η επέτειο του ολοκαυτώματος στα Κερδύλλια Σερρών. Και αυτό γιατί ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. στη βόλτα που έκανε μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο καφενείο του χωριού έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τον κόσμο, γεγονός που τον ανάγκασε να αποχωρήσει.
Ηταν μετά το τέλος της εκδήλωσης όταν ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε να χαιρετά τον κόσμο και κάποιοι εκ των παρευρεθέντων, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μέλη της Σπίθας από τη Θεσσαλονίκη αλλά και απλοί πολίτες, τον πλησίασαν και άρχισαν να του ασκούν κριτική για τη φιλομνημονιακή του στάση. «10.000 αυτοκτόνησαν, κύριε Γεωργιάδη», «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, ε;» «Τι ακριβώς ήρθες να κάνεις στα ιερά χώματα των Κερδυλλίων, αφού δηλώνεις εδώ και χρόνια ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας;» ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν και τα οποία στην αρχή ο κ. Γεωργιάδης πήγε να αντιμετωπίσει. Τελικά οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν και μαζί και οι χαρακτηρισμοί ότι είναι γερμανοτσολιάς, με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργιάδης να αποχωρήσει άρον άρον από το καφενείο.
Το πρωί ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, όπου συναντήθηκε με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.
«Μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία»
«Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε. Μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία» δήλωσε χθες από τη Φλώρινα ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας. «Από την ακριτική Φλώρινα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους και ειδικά προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να καταλάβουν πού βρίσκονται και ποια ευθύνη έχουν αναλάβει. Με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε. Μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία.
Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη εθνική θέση και δεν τη διαπραγματεύεται» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Το διήμερο ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. περιόδευσε στα Γρεβενά, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και την Καστοριά, όπου είχε επαφές με πολίτες, κομματικά στελέχη, νέους και φοιτητές, ενώ επισκέφθηκε και το Νυμφαίο, που είναι και τόπος καταγωγής του. Μάλιστα, προχθές το βράδυ έσυρε τον χορό στην Κοζάνη, όπου συμμετείχε στο 11ο Παμποντιακό Φεστιβάλ Χορών, χορεύοντας ποντιακούς χορούς μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Σήμερα, ο κ. Τζιτζικώστας, στην πρώτη του ουσιαστικά αμιγώς πολιτική ομιλία, θα παρουσιάσει στον Κεραμεικό της Αθήνας και τις θέσεις του για τη Ν.Δ. της επόμενης μέρας.
Νίκος Οικονόμου
Κυριάκος: Τελειώνουν με μένα οι παθογένειες
Τις παθογένειες της Ν.Δ. ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες περιόδευσε στη Λιβαδειά. Νωρίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, κατήγγειλε πως «η ΝΔ σήμερα είναι ένα κόμμα μηχανισμών και όλοι προσδιορίζονται ανάλογα με το ποιον ξέρουν», λέγοντας ότι «με μένα αυτά θα τελειώσουν»!
Αναφέρθηκε, επίσης, στην εσωκομματική διαδικασία, τονίζοντας ότι η παράταξη χρειάζεται απλούς ανθρώπους για να γυρίσει σελίδα, ενώ υπέδειξε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα ψηφοδέλτια θα στελεχώνονται μόνο με κομματικά στελέχη που δεν έχουν κολλήσει ένσημα».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ηθικά έκπτωτο» και κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο για την ασυνέπεια υποσχέσεων και έργων: «Οταν ο κ. Τσίπρας ζητάει προτάσεις, να του θυμίσω ότι προεκλογικά είχα καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων που αφορούσαν την περικοπή των δαπανών». Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, καθώς αφού του υποσχέθηκε (μεταξύ άλλων) και τη 13η σύνταξη, τώρα έρχεται και του κόβει και τη 12η».
Το άρθρο 14 που ψήφισε και η ΝΔ στη Βουλή
Μόνο στο άρθρο 14 είπε «ναι» η Ν.Δ. κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή και αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων. Ειδικότερα, πλέον καταργείται η δυνατότητα του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών Ταμείων, και από 1ης Σεπτεμβρίου υπάγεται στον μεγάλο λογαριασμό, που δεν μπορεί να σπάσει έως το 2019. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που εμποδίζεται το ΕΤΕΑ να αντλήσει χρήματα από το ΑΚΑΓΕ, θα πρέπει μα βρεθούν άλλοι τρόποι μείωσης των δαπανών. Εις εξ αυτών μπορεί να είναι και η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Βέβαια, από τη Ν.Δ. εκτίμησαν ότι υπερψηφίζοντας το άρθρο 14 δεν θα γινόταν «πλιάτσικο» στα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ, ωστόσο η πραγματικότητα ίσως τους διαψεύσει.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε ουσιαστικά στην εφαρμογή των ίδιων κανόνων στη συνταξιοδότηση τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα από την 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι η εφαρμογή του νόμου 3865/2010 για τους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Σε όποια σημεία του συγκεκριμένου νόμου γινόταν αναφορά σε αποχώρηση από την υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά (π.χ. υπολογισμός βασικής και αναλογικής σύνταξης), πλέον αντικαθίσταται με την 1η Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης και ήδη εκδόθηκε η σύνταξή τους.


