Η ΕΛ.ΑΣ. «κατέβασε» την ιστοσελίδα που διαμοίραζε παράνομα γνωστά έργα
Στην ελληνική ιστοσελίδα Gamato, που διαμοίραζε εκατοντάδες ταινίες στους εγγεγραμμένους χρήστες, έβαλε για δεύτερη φορά «λουκέτο» τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, που κινήθηκε ύστερα από καταγγελία, οι ταινίες προβάλλονταν σε ζωντανό χρόνο στους χρήστες, δίχως οι διαχειριστές να έχουν τα πνευματικά δικαιώματα.
Με τον τρόπο αυτόν, υποστηρίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συνολική ζημία των δικαιούχων ανέρχεται στα 465.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και Φόρο Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230.000.000 ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί πιθανότατα υπολογίστηκαν βάσει των 930.000 επισκέψεων που είχε η ιστοσελίδα Gamato καθημερινά.
Τα ψηφιακά ίχνη
Το εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να εντοπίσει τα ψηφιακά ίχνη και, με τη συνεργασία της τοπικής αστυνομικής Αρχής, να οδηγηθεί στην κατοικία ενός εκ των διαχειριστών της ιστοσελίδας, στην περιοχή της Κω. Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για έναν 32χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου. Με τα ίδια αδικήματα βαρύνεται και ένας 28χρονος που αναζητείται.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αναζητούνται ακόμη οκτώ με δέκα άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα είχε «κατέβει» από την Αστυνομία και το 2013, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και πυροδοτώντας ακόμη και συγκέντρωση υποστήριξης στους διαχειριστές, στο Σύνταγμα.
Για το θέμα πήρε θέση και η Ελενα Ακρίτα, σχολιάζοντας: «Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) καμιά ταινιούλα το βράδυ. Οι μικρές “παράνομες” ανάσες μας σταματούν. Γύρω μας όλα λυμένα, φοροδιαφυγή, “λίστες Λαγκάρντ”, μίζες, “πόθεν έσχες”, εκατομμύρια – τα πάντα στην εντέλεια. Τι κόβουμε λοιπόν; Την ψυχαγωγία του Ελληνα μέσα στην κρίση, τη δίωρη απόδρασή μας. Το γράφω ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα – καθώς άλλο ένα αγαπημένο σάιτ μόλις έκλεισε. Συγγνώμη αλλά αυτό με ξεπερνάει. Τελείως όμως».
___
Τα… παραθυράκια στη χώρα της ανομίας!
Πόσο «μικρά» μπορεί να είναι τα σάιτ -όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (;) καμία ταινιούλα το βράδυ- που εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια της νομοθεσίας στη χώρα της ανομίας; Ιστότοποι με εκατομμύρια προβολές καθημερινά και χιλιάδες ευρώ έσοδα στους ιδιοκτήτες τους. Εσοδα αφορολόγητα και προερχόμενα από παράνομη (και νομοθετημένα) δραστηριότητα, που ποτέ δεν καταλήγουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων της πνευματικής ιδιοκτησίας των εκάστοτε οπτικοακουστικών έργων!
Οπως δεκάδες χιλιάδες είναι και οι εργαζόμενοι (στη χώρα μας και ανά τον κόσμο) που έχουν βρεθεί χωρίς εργασία στους αντίστοιχους χώρους της βιομηχανίας τους θεάματος, στις εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων, καθώς και οι εργαζόμενοι των παραπλήσιων επαγγελματικών χώρων που έχουν υποστεί τεράστιες (και κατά περίπτωση ανεπανόρθωτες) ζημιές από το παγκόσμιο φαινόμενο της πειρατείας.
«Την ψυχαγωγία του Ελληνα μέσα στην κρίση» θα έπρεπε να την παρέχει ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας στον Ελληνα πολίτη και όχι μια «παρέα πειρατών» με μοναδικό σκοπό το προσωπικό κέρδος και μάλιστα εις βάρος των δημιουργών της τέχνης και της εξέλιξής της.
Μια «μικρή, παράνομη ανάσα» θα μπορούσε να ήταν και η διέλευση του οχήματός μου με πορτοκαλί ή η οδήγηση με δύο τρία ποτηράκια παραπάνω ή ακόμη και η χρήση μαλακών ναρκωτικών…
Με τις «μικρές παράνομες αποδράσεις» εντείνουμε όμως την κρίση της κοινωνίας την αναξιοπιστία και την αναξιοκρατία μας! Γι’ αυτό, ας εφαρμόσουμε στην Ελλάδα τους νόμους που γράψαμε για να μας προστατέψουν και ας στραφούμε προς την τέχνη -και στο δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή- με αγάπη και σεβασμό στους δημιουργούς.
Γαβ. Αδ.

