Ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εξαιτίας μιας παγίδας στο Ε9
Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες φορολογουμένους με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έκρυβαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αναρτήθηκαν προχθές στο TAXISnet.
Ενώ οι ιδιοκτήτες περίμεναν να δουν έκπτωση 20% για τα συγκεκριμένα ακίνητα, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσόν του φόρου!
Βάσει νόμου τα κενά ακίνητα, στα οποία έχει γίνει απενεργοποίηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (με μετρητή αλλά κομμένο το ρεύμα), δικαιούνται έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ. Ομως, το ρεύμα θα πρέπει να είναι κομμένο σε όλη τη διάρκεια του 2014, ενώ θα πρέπει, επίσης, να είναι κενό όλο το ίδιο διάστημα. Δηλαδή δεν πρέπει ούτε να ιδιοχρησιμοποιείται ούτε να έχει παραχωρηθεί δωρεάν σε τρίτους αλλά ούτε και να έχει εκμισθωθεί.
Για να δοθεί η έκπτωση, το υπουργείο Οικονομικών διασταυρώνει τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Η πρώτη είναι τα στοιχεία της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων, το έντυπο Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι δηλώνουν τον αριθμό παροχής κάθε ακινήτου καθώς και αν ήταν κενό ή όχι κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους.
Η δεύτερη βάση δεδομένων είναι το Ε9 στο οποίο, επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει την ένδειξη κενό καθώς και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η τρίτη βάση δεδομένων είναι το αρχείο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οταν και στις τρεις αυτές βάσεις δεδομένων το ακίνητο εμφανίζεται να είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο, τότε αυτόματα στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται η έκπτωση του 20%.
Μόνο που πολλοί φορολογούμενοι έπεσαν στην εξής παγίδα: στο έντυπο Ε9 έγραψαν ηλεκτρονικά τη λέξη ΚΕΝΟ, όπως είχαν κάνει και πέρυσι. Στο σύστημα, ωστόσο, υπήρχε δυνατότητα επιλογής προσυμπληρωμένης ένδειξης «κενό», την οποία όμως δεν αντελήφθησαν. Ετσι έχασαν την έκπτωση.
Αν δεν δοθεί με εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση η δυνατότητα να διορθωθεί το Ε2 ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους φορολογουμένους και να προχωρήσει νέα εκκαθάριση, οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες για διορθώσεις και αίτηση για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.


