ΟΛΑΝΤ: Στηρίζει τη ρύθμιση χρέους

Με θερμή αγκαλιά υποδέχθηκε χθες τον Γάλλο Πρόεδρο ο Α. Τσίπρας και ακολούθησε μια εντυπωσιακή τελετή

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Με έναν θερμό εναγκαλισμό, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε χθες το απόγευμα (στις 17.00) τον Φρανσουά Ολάντ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κίνηση του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και το γεγονός ότι αμέσως από τη γαλλική προεδρία ανέβηκε στο twitter το βίντεο με αναφορά στη «θερμή αγκαλιά» έδειξαν το καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και τις προσδοκίες της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, αφού σε κέρδη ποντάρουν και οι δύο πλευρές.

Οι δύο ηγέτες επιβιβάστηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων (αίσθηση προκάλεσαν η στάση ανάπαυσης και με τα χέρια μπροστά, αντί προσοχής, του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το άγημα που τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο), όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, ο Φρανσουά Ολάντ κατέθεσε στεφάνι.


Η τελετή υποδοχής του, αμέσως μετά, στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή: Παραταγμένοι οι εύζωνες στην Ηρώδου Αττικού, σε άψογο σχηματισμό, απέδωσαν τιμές στον Γάλλο πρόεδρο, ενώ περπατούσε με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο κόκκινο χαλί που οδηγούσε στην πύλη του Προεδρικού Μεγάρου.

Σε έναν σύντομο διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα του δημόσιου χρέους, λέγοντας πως «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε σε τόσο αυστηρές πολιτικές λιτότητας», το προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας πως πρέπει να «φυλαχθούν τα σύνορα της Ε.Ε.», και άφησε αιχμές για όσους δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας. Τέλος, έθιξε το Κυπριακό, μιλώντας για λύση «που θα εξασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη πορεία της εντός της Ε.Ε».

Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι «η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και θα συνεχίσει», τόνισε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και σημείωσε την επενδυτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρασημοφόρηση του Γάλλου προέδρου με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Υπουργοί και επιχειρηματίες ήρθαν μαζί του στην Αθήνα

Χωρίς τελικά τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ (η υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας ακύρωσε τελευταία στιγμή την επίσκεψή της στην Αθήνα και έμεινε στο Παρίσι για την ετήσια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή), αλλά με τη συνοδεία τριών υπουργών, επιχειρηματιών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και ισχυρών προσωπικοτήτων της Γαλλίας έφτασε στην Αθήνα χθες ο Φρανσουά Ολάντ. Τον συνόδευαν οι υπουργοί Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, καθώς και ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια στο φορολογικό, στη διοίκηση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Για τους τομείς αυτούς αναμένεται να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Ελληνα ομόλογό του για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Θα υπάρξει επίσης συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και παιδείας, με ανταλλαγές σπουδαστών.

Οσον αφορά τους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο, μεταξύ άλλων είναι ο Πιερ Κοπέ, γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι), ο Φιλίπ Ντελέρ, πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (μεταφορικά μέσα, τρένα, μετρό και παραγωγή ενέργειας), ο Ερίκ Γκεμπάλ, διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement (διεθνώς η δεύτερη εταιρία διαχείρισης υδάτων), ο Θωμάς Μπρετ, αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στιλό, ξυραφάκια), και ο Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος της EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Επίσης, στελέχη ορισμένων διεθνούς εμβέλειας εταιριών σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC (ορυκτολογία), η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Ερευνας και το συγκρότημα Aerospace cluster στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική.

Η βόλτα στο Γκάζι και ο Λαζόπουλος

Μια χαλαρή βραδιά στο Γκάζι πέρασαν ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ μαζί με τα μέλη της αποστολής του, τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλους επίσημους καλεσμένους.
Η βραδιά πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο (από τη γαλλική πρεσβεία), στον δεύτερο όροφο του πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού Gazarte, με γαλλική μουσική. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Λάκης Λαζόπουλος.

Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με σφυρίδα, τούρτα και λευκό κρασί

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Φρανσουά Ολάντ άνοιξαν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Στην προσφώνησή του, κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το χρέος «μη βιώσιμο» και «κάρφωσε» τη Γερμανία για τη στάση της, που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ανταποκρίθηκε και στην αντιφώνησή του τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους, όπως έχει υπάρξει δέσμευση και στη συμφωνία που υπέγραψαν κυβέρνηση και δανειστές.

«Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνσή του» σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά, που βλέπει στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου έναν ισχυρό σύμμαχο. «Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες ούτε την εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους. Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό σας» συμπλήρωσε στην αντιφώνησή του ο κ. Ολάντ.

Λίγη ώρα πριν ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας απερίφραστα, τόνισε ότι οι Ελληνες στις τελευταίες εκλογές αποφάσισαν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ «γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή». Θυσίες που κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της», δείχνοντας προφανέστατα προς το Βερολίνο. Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για διορθώσεις που είναι επιβεβλημένες και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ σερβιρόταν το μενού που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, γαρίδες με ούζο, σφυρίδα στον φούρνο με χόρτα, τούρτα σοκολάτα και λευκό κρασί. Παρόντες, από ελληνικής πλευράς, πέραν του πρωθυπουργού, ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ., ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και άλλοι υπουργοί.

Θα διαμείνει στη βασιλική σουίτα του «Μ. Βρετάνια»

«Βασιλική» είναι και η διαμονή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα! Και τούτο διότι έχει κλειστεί από το ελληνικό κράτος (το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει πλήρως το κόστος) η βασιλική σουίτα του πέμπτου ορόφου του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Το κόστος της υπολογίζεται περίπου στα 16.000 ευρώ, αφού περιλαμβάνει ανέσεις όπως τριπλό καθιστικό με τζάκι και πιάνο αντίκα, ιδιωτικό γυμναστήριο και σάουνα.
Η συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνει αγγίζει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, με τους χώρους να είναι διακοσμημένοι με υφάσματα σε απαλούς γήινους τόνους και επιπλωμένοι με εξαιρετικά κομμάτια των οίκων Christie’s και Sotheby’s.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα