Από την πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ θα ανακοινώσει το «DIEM 2025» ο Βαρουφάκης! Σε συζητήσεις η Ζωή και ο Μητρόπουλος
Στις 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Φόλκσμπινε στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο, θα ανακοινώσει το κόμμα του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του politico.eu, το οποίο αποκαλύπτει και το όνομα του νέου κόμματος. Θα λέγεται «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» ή DIEM 2025 (Democracy in Europe Movement 2025) και φιλοδοξεί, όπως ισχυρίζεται ο mr «Ουάου», να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική ανάμεσα στην επιστροφή στο «κουκούλι του έθνους-κράτους» και στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση και στη μετάλλαξη -κατά τη γνώμη του- του πρώην κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, ο τ. αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που κόπηκε τελευταία στιγμή από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι (Star) για το αν θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και τις επόμενες ημέρες θα συνυπάρξουμε με άλλες πρωτοβουλίες για να κάνουμε ένα αντιμνημονιακό πατριωτικό μέτωπο».
Ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της δραχμής και τόνισε ότι γι’ αυτό δεν συνεργάστηκε με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη ΛΑΕ, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε: «Κι εγώ, όταν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ για να μην εφαρμόσω Μνημόνια, δεν περίμενα ότι τελικά θα εφαρμόσω τριπλό Μνημόνιο».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι, με αφορμή τη δημιουργία του πολιτικού σχηματισμού, συζητά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την τέως πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι βρίσκονται σε «δημιουργικές συζητήσεις». Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς θα κινηθεί η τέως πρόεδρος της Βουλής, που στις πρόσφατες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη.


