Ανησυχία των ειδικών
Το πρώτο ανήλικο θύμα της γρίπης, που κατέληξε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυξάνει την ανησυχία των ειδικών που είχαν προειδοποιήσει ότι φέτος ο επιθετικός ιός Η1Ν1 της γρίπης χτυπάει νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και όλες οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έως χθες το μεσημέρι, οι νεκροί ήταν 34, ανάμεσα στους οποίους και ένα τετράχρονο παιδί, ενώ 98 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας.
Σημειώνεται ότι, χθες, 72 βαριά περιστατικά (γρίπη, εγκεφαλικά, πολυτραυματίες τροχαίων κ.λπ.) νοσηλεύονταν σε απλούς θαλάμους, έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι. Οσο, μάλιστα, η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι ακόμα εντονότερες.
Στην Εντατική
Ειδικότερα, από τα 640 διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, στα 96 (15%) νοσηλεύονται ασθενείς με γρίπη. Είναι ενδεικτικό ότι από τους συνολικά 180 ασθενείς με γρίπη που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, από τις αρχές Ιανουαρίου, οι 15 είναι ανήλικοι, ηλικίας έως 16 χρόνων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας, που ανέρχεται σε μόλις 10%, προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δεύτερα στο υπ. Υγείας αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία στην οποία θα επισημαίνονται η ανάγκη εμβολιασμού του προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη των εργαζομένων αλλά και των ασθενών.
Ρίτα Μελά


