O Πάπας Φραγκίσκος και o Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πραγματοποίησαν την Παρασκευή μια ιστορική συνάντηση στην πρωτεύουσα της Κούβας και μαζί έκαναν μια επείγουσα έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων και τις διώξεις των Χριστιανών σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στο τέλος της δίωρης ιδιωτικής συνομιλίας στο αεροδρόμιο της Αβάνας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ Ρ/Καθολικών και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η 30 παραγράφων μακρά δήλωση αποτυπώνει την ειλικρινή επιθυμία τόσο του Πάπα όσο και του Πατριάρχη να θέσουν τέλος σε αιώνες συγκρούσεων και διαφορών μεταξύ Μόσχας και τη Ρώμης.
Μιλώντας μετά την κλειστή συνάντηση, μόνο με τους μεταφραστές τους και τους στενότερους συμβούλους τους , ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν ως επίσκοποι και «ως αδελφοί» που μοιράζονται το ίδιο βάπτισμα.
Ο Πάπας τόνισε, πως η ενότητα επιτυγχάνεται όταν πορευόμαστε μαζί, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Πατριάρχης συζήτησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες που αισθάνονται ότι είναι δυνατόν να γίνουν πράξη, παρά τα συνεχιζόμενα εμπόδια που δίχασαν την Ανατολική και τη Δυτική εκκλησία από το σχίσμα τους το 1054 .
Στην κοινή τους δήλωση, οι δύο άνδρες λένε ότι ελπίζουν η πρώτη τους συνάντηση στην Κούβα, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στην αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των χριστιανών.
Το έγγραφο μιλά εκτενώς για την κατάσταση των Χριστιανών και άλλων ανθρώπων της πίστης που διώκονται σε χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρονται στην καταστροφή των εκκλησιών τους και στην εξόντωση των οικογενειών τους, των χωριών αλλά και ολόκληρων πόλεων.
Ειδικότερα, η δήλωση μιλά για τις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστει “για να θέσει τέλος στη βία και την τρομοκρατία» και να αποτρέψει την απέλαση των Χριστιανών από την περιοχή.
Ο Πάπας και ο Πατριάρχης τόνισαν τη ζωτική σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου και απηύθυναν έκκληση σε όλους όσους εμπλέκονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας “να ενεργήσουν με υπεύθυνο και συνετό τρόπο”.
Επίσης, ψηλά στη λίστα των κοινών Κανησυχιών τους είναι το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας, όχι μόνο στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπου ο αθεϊσμός κυριάρχησε για δεκαετίες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, όπου το κοσμικό κράτος-προειδοποιεί η δήλωση-θέτει “μια σοβαρή απειλή για τη θρησκευτική ελευθερία “
Το Κοινό έγγραφο επικεντρώνεται επίσης στην κατάσταση των φτωχών και των μεταναστών που χτυπούν την πόρτα των πλούσιων χωρών, όπου ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός απειλεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας.
Ο Πάπας και ο Πατριάρχης επαναλαμβάνουν την πίστη τους στην οικογένεια και το γάμο, ως μια πράξη αγάπης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ως θεμέλιο της κοινωνίας. Τονίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή των παιδιών στη μήτρα, καθώς επίσης αναφέρονται και στους ηλικιωμένους και στους αρρώστους, και καλούν τους νέους χριστιανούς να μη φοβούνται να ζήσουν με αυτές τις αξίες του Ευαγγελίου στη ζωή τους.
Τέλος, οι δύο ηγέτες μιλούν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία η οποία έχει αφήσει πίσω της τόσους πολλούς νεκρούς και τραυματίες, προκαλώντας μια σοβαρή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Λένε τέλος ότι ελπίζουν η συνάντησή τους μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό των εντάσεων μεταξύ των Ελλήνων Καθολικών (Ουνιτών) και Ορθοδόξων Χριστιανών και καλούν τα μέλη όλων των Εκκλησιών να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα που είναι κατεστραμμένη από τον πόλεμο.
πηγή: AgioritikoVima