Εκστρατεία του Αττίλα (τώρα) και στη βόρ. Συρία!

Οι Τούρκοι εισέβαλαν (υπό την κάλυψη των ΗΠΑ) με τανκς και επίλεκτες δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Τζαραμπλούς

Αυτήν τη φορά ο… Αττίλας εκστράτευσε ανατολικά. Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία με τανκς, οβιδοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, επίλεκτες δυνάμεις πεζικού υποστηριζόμενες από αέρος από βομβαρδιστικά και μαχητικά F16. Συνόδευε στο πέρασμα του Ευφράτη προς Ανατολή τις «δυνάμεις κατοχής»: τους σουνίτες αντάρτες, υπό την «ταξιαρχία του σουλτάνου Μουράτ», που επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ και τον εκτοπισμό όχι μόνο των τζιχαντιστών του ISIS, από τους οποίους «απελευθερώνουν» εδάφη στη βόρεια Συρία, αλλά και των Κούρδων, που επίσης μάχονται εναντίον τους εδώ και χρόνια με βλέψεις στα εδαφικά ανταλλάγματα της συμμαχίας τους με τη Δύση.

Η επιχείρηση «Ασπίδα Ευφράτη» άρχισε στις 4.00 τα ξημερώματα. Πέρασαν τα σύνορα από την Γκαζίαντεπ. Εως το μεσημέρι είχαν καταλάβει τέσσερα χωριά από το Ι.Κ. (Κεκλίς, Κιβιρτσίκ, Ελβανίγιε και Γκουγκουντσούκ).

Υποχώρηση

Το απόγευμα είχαν καταλάβει ολόκληρη την Τζαραμπλούς (η αρχαία Ευρωπός) στην επαρχία του Χαλεπίου, την ώρα που πάνω από 3.000 πολίτες εγκατέλειπαν την πόλη, ενώ 29 άμαχοι έπεφταν νεκροί μαζί με 46 τζιχαντιστές. Το Ι.Κ. υποχώρησε προς την Αλ Μπαμπ.

Μόνο οι Κούρδοι (ο ηγέτης PYD Σαλίχ Μουσλίμ προειδοποίησε στο twitter ότι «η Τουρκία θα χάσει πολλά στο τέλμα της Συρίας»), η Ρωσία (εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στη μεθόριο) και η Συρία (διαμαρτυρήθηκε επισήμως για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της) αντέδρασαν στην τουρκική εισβολή. Οι ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος των οποίων Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Αγκυρα όσο εξελισσόταν η επιχείρηση, δήλωσαν διά στόματος στρατιωτικού αξιωματούχου που συνόδευε τον αντιπρόεδρο ότι θα παράσχουν, εκτός από στρατιωτικούς συμβούλους που ήδη συνδράμουν τις τουρκικές δυνάμεις, και αεροπορική υποστήριξη στην επιχείρηση, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν.

Ομως είναι η πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ αυτή που μέτρησε περισσότερο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επέλεξε να επαναλάβει ενώπιον του Τζο Μπάιντεν σε κοινή (διάρκειας τρεισήμισι ωρών) συνέντευξη Τύπου ότι η Αγκυρα «δεν θα αποδεχθεί έναν νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της», ούτε καν «πλεονέκτημα» των Κούρδων στην περιοχή, υποχρεώνοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να συμφωνήσει πως, εάν η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας (PYD) μετακινηθεί δυτικά του Ευφράτη, «δεν θα έχουν την υποστήριξή μας». Ομως οι Κούρδοι κατέχουν ήδη (την απελευθέρωσαν πρόσφατα από το Ι.Κ.) τη Μαμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη.

Στο πλευρό της Τουρκίας συντάχθηκε και η Γερμανία, που διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μάρτιν Σέφερ, που χαρακτήρισε «κατά βάση καλό» την ενεργό συμμετοχή της σημαντικής εταίρου στον αγώνα εναντίον του Ι.Κ., τονίζοντας ότι το Βερολίνο σέβεται το «θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας» να κάνει χρήση στρατιωτικών μέτρων εναντίον των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και των Κούρδων της Συρίας που «δικαίως ή αδίκως», όπως είπε, η Αγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το ΡΚΚ.

Πρόκληση! Διακινούν και χάρτη (στο twitter) που περιέχει τη μισή Ελλάδα

Εναν χάρτη που αναβιώνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία διακινούν Τούρκοι εθνικιστές στο twitter με αφορμή την εισβολή του στρατού τους στη Συρία. Οι ορέξεις των Τούρκων άνοιξαν και γι’ αυτό στον χάρτη προσάρτησαν τη μισή Ελλάδα, με τα νησιά του Αιγαίου, ολόκληρη την Κύπρο, ένα τμήμα της Βουλγαρίας, δείχνοντας τα μύχια σχέδιά τους για ξαναμοίρασμα εδαφών στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η επίθεση δεκάδων τουρκικών τανκς και οι βομβαρδισμοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία έχουν ανεβάσει στα ύψη το εθνικιστικό παραλήρημα στην Τουρκία, αναβιώνοντας μεγαλοϊδεατισμούς που καλλιεργεί μήνες τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη γραμμή του… σουλτάνου, οι οπαδοί του ξεσαλώνουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως φαίνεται και από το twitter.

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η «φωνή του Ερντογάν», παρομοιάζει την εισβολή στη Συρία με την κατάκτηση της Συρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517. Αυτή η προπαγάνδα περνά στους οπαδούς του Ερντογάν, που ήδη έχουν αρχίσει και αναρτούν φωτογραφίες αυτοκρατορικού μεγαλείου και χάρτες της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ως τουρκικές κτήσεις η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα μισά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και η Κύπρος. «Την ημέρα της εισβολής στη Συρία ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, ήταν κάποτε μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» έγραψε στο twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ!

Ν. Ελευθερόγλου

Αυτομόλησε (;) στη Σάμο με τζετ σκι

Περίεργη υπόθεση Τούρκου πολίτη που φέρεται ότι αυτομόλησε χθες στη Σάμο είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ρητή επιβεβαίωση των πληροφοριών. Αρχικά έγινε γνωστό ότι ένας Τούρκος στρατιωτικός, περίπου 35 χρόνων, έφτασε στη Σάμο, αφού έφυγε από τα μικρασιατικά παράλια με τζετ σκι. Αμέσως συνελήφθη και ανακρίθηκε τόσο από τις Αρχές Ασφαλείας όσο και από κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Σάμο. Πληροφορίες, ωστόσο, από την ΕΥΠ δεν επιβεβαίωναν καν το γεγονός. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν πράγματι έχουν να κάνουν με ακόμα έναν Τούρκο αξιωματικό που έφυγε από τη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχει, επίσης, διευκρινιστεί αν ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα.

Αργά το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν ότι υπήρξε το γεγονός, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους παιχνίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα»
Σημειώνεται ότι πέραν των οκτώ στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος άλλοι 15 Τούρκοι πολίτες πέρασαν τον Εβρο έως και τις 12 Αυγούστου.

Διώξεις από Ερντογάν σε άλλους 2.800 δικαστές και εισαγγελείς!

Ακόμη και την «απολογία» του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε χθες από την Αγκυρα μετανοημένος που δεν επισκέφθηκε νωρίτερα -μετά την απόπειρα πραξικοπήματος- τη χώρα, απέσπασε ο Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους των επικρίσεων κατά των συμμάχων της χώρας του, την ίδια ώρα που έκανε επίδειξη ισχύος σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία και στο εσωτερικό συνέχιζε τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων του… «Οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις κρατούν στα χέρια τους απασφαλισμένες χειροβομβίδες» υπογράμμισε ο Ερντογάν, σε ένα μήνυμα που όλοι ερμήνευσαν ότι απευθυνόταν στους Αμερικανούς, χωρίς να χαριστεί ούτε στους Ευρωπαίους: «Η Ε.Ε. οφείλει να δώσει τα 3 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε».

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι απόλυτη και ακλόνητη. Στεκόμαστε με δέος απέναντι στο πώς αντέδρασε η Τουρκία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Η Ουάσινγκτον είναι ο καλύτερος φίλος που έχει η Τουρκία» δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζος Ερνεστ έστελνε στην Τουρκία διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθεί και το έτερο (πέραν της συμμαχικής κάλυψης των γεωστρατηγικών φιλοδοξιών του «σουλτάνου» στη Μέση Ανατολή) αίτημα του Ερντογάν, που αφορά την έκδοση του κατηγορούμενου ως υποκινητή του πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν. «Η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία δικαιολογία να μην παραδίδει τον Γκιουλέν» είχε προειδοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος. «Η Τουρκία έχει μακροχρόνιες ανησυχίες για τη δραστηριότητα του Γκιουλέν και κατέθεσε σημαντικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία εξετάζονται προσεκτικά» απάντησε ο Ερνεστ.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς Ερντογάν «απάλλασσε» την τουρκική Δικαιοσύνη από 2.800 δικαστές και εισαγγελείς, σύμφωνα με το CNN, ανεβάζοντας τον αριθμό των διωχθέντων από τη διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία -τους οποίους συνδέει με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος-, στους 80.000!

Σκόπια: Ομιλία Κοτζιά στη διάσκεψη διπλωματών

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έπειτα από πρόσκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ομόλογου του Νικόλα Πόποσκι, προκειμένου να απευθύνει ομιλία, ως κεντρικός ομιλητής, στην ετήσια διάσκεψη των διπλωματών της χώρας.

Ο Ν. Κοτζιάς στην αυθημερόν επίσκεψη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Εμίλ Ντιμίτριεφ και τον πρόεδρο Γκεόρκγε Ιβάνοφ, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Νικόλα Πόποσκι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Κοτζιάς θα επιμείνει στην ανάγκη επείγουσας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Για τα Βαλκάνια

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια θα αναφερθεί στη σταθερή στόχευση της ελληνικής διπλωματίας για σταθεροποίηση της περιοχής, στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και στο ειδικό βάρος των νέων θεσμών συνεργασίας που προωθεί η Ελλάδα στη περιοχή, όπως η πρόσφατη «Συνάντηση των 4» (Ελλάδα – ΠΓΔΜ – Βουλγαρία – Αλβανία) στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την οικονομική – κοινωνική επανασυγκρότηση της βαλκανικής ενδοχώρας, ώστε οι χώρες της περιοχής να αποκτήσουν συλλογικό ρόλο στη μελλοντική Ευρώπη.
Τέλος, θα τονίσει τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα