Ελληνας εντόπισε κοντινό δίδυμο πλανήτη με τη Γη!

Τον πιο κοντινό δίδυμο πλανήτη της Γης και εκείνον τον οποίο θα μπορούσαμε ακόμη και να επισκεφθούμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αφού διαθέτει ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες παρεμφερείς με της Γης, ανακοίνωσαν χθες οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αστρονομικών Ερευνών. Μεταξύ τους, και ο Ελληνας αστρονόμος Γιάννης Τσάπρας, ερευνητής του Ινστιτούτου Rechen της Χαϊδελβέργης.

Τα στοιχεία για την ύπαρξη του πλανήτη Proxima Centauri b, που βρίσκεται σε απόσταση 4,24 ετών φωτός από τη Γη και σε τροχιά 11,2 ημερών γύρω από τον κόκκινο νάνο Poxima Centauri, το κοντινότερο άστρο στον Ηλιο, δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature». Μέσα στα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες αναμένεται να επικεντρώσουν τις έρευνές τους στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή στον εν λόγω εξωπλανήτη, κάτι που θα μπορέσουν να διαπιστώσουν απομονώνοντας το φως που στέλνει το άστρο του και αναλύοντάς το για στοιχεία της ατμόσφαιράς του που θα το αποδεικνύουν.

«Επιτέλους, καταφέραμε να δείξουμε ότι ένας πλανήτης μικρής μάζας (περίπου 1,3 φορές σαν αυτή της Γης), το πιθανότερο βραχώδης, βρίσκεται σε τροχιά στο πιο κοντινό ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο συνυπογράφων την έρευνα αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Μονπελιέ Ζουλιέν Μορέν.
«Ο Proxima b θα γίνει, το πιθανότερο, ο πρώτος εξωπλανήτης που θα επισκεφθεί μια επανδρωμένη αποστολή». Πράγματι, η πρωτοβουλία Breakthrough Initiatives του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ και του ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμα Breakthrough Starshot με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση της Γης από τον γαλαξία του Proxima Centauri μέσα σε «μόλις» 20 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα