Στη διακριτική ευχέρεια των νέων διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται η πώληση «κόκκινων» δανείων στα distress funds. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την άρση των νομικών και των άλλων εμποδίων κατά την εξυπηρέτηση και τη διάθεση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή της πώλησής τους είναι δυνατή.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν δεν μπορεί με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο να υποχρεώσει τις τράπεζες να πωλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια στα distress funds, αλλά πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια ώστε να το πράξουν, εφόσον το επιθυμούν.
Μείωση
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εξηγεί ότι ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία ολοκληρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο τέλος του Νοεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τα μειώσουν χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, αν χρειάζεται, για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος και για να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη.
Χειρότερη (0,9%) από τις προβλέψεις η ύφεση και το δεύτερο τρίμηνο
Κατά 0,9% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το β’ τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της για ύφεση της τάξης του 0,7%.
Επίσης, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεώρησε -επί τα χείρω- σε ύφεση 1% την πορεία του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.
Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που επηρέασαν την ύφεση είναι τα εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%.
• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%).
• Μείωση 7,1% σημείωσαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).
Σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2%.
• Μείωση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
• Μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.



