Νέο μήνυμα Παυλόπουλου στο Βερολίνο για τις πολιτικές λιτότητας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ολυμπία
Νέο μήνυμα στο Βερολίνο και σε όσους εκπροσωπούν τη σκληρή πολιτική της λιτότητας, που βάζει τους αριθμούς πάνω από τον άνθρωπο, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Αρχαία Ολυμπία.
Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Η αχαλίνωτη και χωρίς κανόνες οικονομική παγκοσμιοποίηση, μέσω της απορρύθμισης και του αποκλεισμού οποιασδήποτε προστατευτικής και διορθωτικής κρατικής παρέμβασης, οδηγεί σε έναν άκρατο υλισμό που αποπροσανατολίζει πλήρως τον άνθρωπο, δοθέντος ότι καταστρέφει κάθε οραματική αντιμετώπιση της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργίας. Αρα ωθεί τον άνθρωπο να “προσαρμοστεί” στην ύλη και όχι στο πνεύμα».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπιστεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει και πρόσθεσε ότι η τεχνολογία έχει πολλές φορές ξεστρατίσει βλέποντας το μέρος και όχι το όλον.
«Αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε δεν ξέρουμε πού πάμε και είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα σφάλματα που έχουμε κάνει στο παρελθόν» τόνισε στον χαιρετισμό του ο α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γραπτό μήνυμά του προς το συνέδριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ολυμπία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Τέλος, από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου τόνισε ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός επηρέασε και επηρεάζει το παγκόσμιο οικοδόμημα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναγγέλθηκε από την εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατερίνα Παναγοπούλου η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.



