Ρεπορτάζ: Μάριος Ροζάκος
[email protected]
«Οχι» σε κάθε συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 είπαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, τηρώντας παράλληλα σιγήν ιχθύος για το θέμα του χρέους και εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε ευθέως για χρόνο που χάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων, ενώ ερωτηθείς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε κοφτά: «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα. Ολοι είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά που συμφωνήσαμε».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε – προειδοποίησε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα χαθούν, αν δεν επικυρωθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων έως τις 31 Οκτωβρίου. Οσον αφορά τη δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση, όλα δείχνουν ότι δεν θα καταστεί εφικτό να αποδεσμευτεί πριν από το τέλος του έτους ή την αρχή του επόμενου.
Το κλίμα αυτό έδωσε «πάτημα» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να στάξει για πολλοστή φορά χολή κατά της Ελλάδας, λέγοντας: «Το χρονοδιάγραμμα (της υποδόσης) μιλά για τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Δεν είναι νέο η Ελλάδα να υλοποιεί προς το τέλος». Σε ρόλο «γεφυροποιού», ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε: «Το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα δύο προαπαιτούμενα δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 13 δεν “τρέχουν”». Το απίστευτο είναι πως κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για «εξαιρετικό κλίμα» στην Μπρατισλάβα και υποστήριζαν πως «δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά, σχετικά με την ανάγκη εκτέλεσης και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος είπε στους ομολόγους του ότι το 2016 θα κλείσει με ύφεση 0,3% και ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό, αφού μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ.
Αιχμηρή η σλοβακική πένα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άκουσε τα «σχολιανά» του στο χθεσινό Eurogroup στην Μπρατισλάβα για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά -τουλάχιστον- έφυγε με ένα δώρο. Βεβαίως, μην πάει ο νους σας σε κάποια ουσιώδη χείρα βοηθείας από τους ομολόγους του! Απλώς η σλοβακική προεδρία δώρισε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ένα σκίτσο με κορνίζα στα εθνικά χρώματα της Σλοβακίας. Ο σκιτσογράφος ήταν -εμφανώς- «καλά διαβασμένος» για τον Ελληνα υπουργό. Πέρα από την ταχυδρομικού τύπου τσάντα με την οποία τον απεικονίζει, επέλεξε να τον ζωγραφίσει με ένα μπλουζάκι που γράφει «OXF», παραπέμποντας στις σπουδές του κ. Τσακαλώτου στην Οξφόρδη.
Δυσαρέσκεια (από Γερούν) για την εξέλιξη με Γεωργίου
Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε χθες την έντονη δυσαρέσκειά του για τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Ανδρέα Γεωργίου. «Δυστυχώς, υπήρξε η υπόθεση στα δικαστήρια» είπε ενοχλημένος και συμπλήρωσε (μάλλον για… τους τύπους): «Τον λόγο έχουν τα δικαστήρια».
Μάλιστα, έκανε και ένα αμφιλεγόμενο σχόλιο, που φαίνεται ότι συνδέει τις δικαστικές εξελίξεις με την πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Εχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Βεβαίως, όπως ξέρετε, έχει γίνει και μια δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη, οπότε πρέπει να περιμένουμε» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


