Και ξαφνικά το ΔΝΤ βλέπει (από φέτος) ανάπτυξη για την Ελλάδα

Εκπλήξεις επιφύλαξε η φθινοπωρινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι προβλέψεις της για την Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξες κι από το υπεραισιόδοξο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού!

Σαν να το τσίμπησε… μύγα, το ΔΝΤ ξαφνικά θεωρεί ότι η φετινή χρονιά δεν θα κλείσει με ύφεση 0,3%, όπως προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά με οριακή ανάπτυξη 0,1%. Επιπλέον, για το 2017 περιμένει ανάπτυξη 2,8%, ξεπερνώντας ελαφρώς την αντίστοιχη πρόβλεψη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. Βεβαίως, το Ταμείο δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το Μνημόνιο. Ως προς την ανεργία, η έκθεση εκτιμά ότι θα περιοριστεί στο 21,5% το 2017, από 23,3% φέτος.

Εκπληξη

Η… κρίση αισιοδοξίας που κατέλαβε το Ταμείο προκαλεί εκ πρώτης όψεως ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι την περασμένη άνοιξη προέβλεπε ύφεση 0,6% φέτος και ανάπτυξη 2,7% το 2017, καθώς και ότι η επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ρωτήθηκε την προπερασμένη εβδομάδα για τις εκτιμήσεις της σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει.

Η στάση του διεθνούς οργανισμού έχει, φυσικά, την εξήγησή της και συνδέεται άμεσα με τη διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Το Ταμείο με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες τείνει χείρα φιλίας προς την ευρωζώνη, αποδεχόμενο ότι βραχυπρόθεσμα τα νούμερα του ελληνικού προγράμματος βγαίνουν, ώστε οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στο πάγιο αίτημα του ΔΝΤ για δραστική ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, για να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, το Ταμείο προβλέπει στην έκθεση ότι το 2021 η χώρα μας θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, ενώ η Κομισιόν έχει βάλει τον πήχη κοντά στο 3%. Δυσμενέστερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 σημαίνει επιδείνωση της πορείας του χρέους και άρα μεγαλύτερη ανάγκη αναδιάρθρωσής του.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα