Ξεπουλούσαν τα αρχαία σε οίκους δημοπρασιών

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διεθνούς αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών, που παρακολουθούσε τον τελευταίο χρόνο τις κινήσεις των μελών πολυπληθούς και καλά οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία πλούτιζαν ξεπουλώντας την εθνική μας κληρονομιά σε οίκους δημοπρασιών της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας!

«Εγκέφαλοι» της σπείρας φέρεται ότι είναι ένας 69χρονος Ελληνας με την 51χρονη Γερμανίδα σύζυγό του, που έκαναν τις επαφές με τους οίκους, και άλλοι τρεις Ελληνες, ηλικίας 53, 38 και 54 ετών, μαζί με τον 27χρονο γιο του 54χρονου από τα Τρίκαλα, που είχε συλληφθεί και το 1977 για το ίδιο αδίκημα! Οι δυο τους συνελήφθησαν στον Προμαχώνα, ενώ μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους στο Μόναχο περισσότερα από 600 αρχαία νομίσματα.

Συνελήφθησαν 26 μέλη του κυκλώματος και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 27, που ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, από τις οποίες αποκόμισαν συνολικά 650.000 ευρώ!

Η εγκληματική οργάνωση είχε πλοκάμια σε διεθνές επίπεδο, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, και τα μέλη της δραστηριοποιούνταν από τη λαθρανασκαφή έως και τη νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώλησή τους μέσω δημοπρασίας σε διεθνείς οίκους που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεταξύ άλλων οι Numismatik Naumann (Βιένη – Αυστρία), Gorny and Mosch (Μόναχο – Γερμανία), Nomos AG (Ζυρίχη – Ελβετία) και Roma Numismatic (Λονδίνο – Αγγλία).

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται για περισσότερο από 14 μήνες, οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο (όπου εντοπίστηκαν αγάλματα σε πηγάδι!), Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο.

Σε έρευνες στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των δραστών, στην κατοχή τους και σε χώρους απόκρυψης των αρχαίων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα (ειδώλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, πόρπες, αγγεία, βυζαντινές εικόνες, βυζαντινός σταυρός, δύο σπαθιά, κιονόκρανο), αλλά και δύο αρχαία αγάλματα της εποχής των Φράγκων, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα