Ομολογία για περικοπές στα επιδόματα

Επιβεβαιώνει ότι επίκεινται παρεμβάσεις που θα αλλάξουν «τον προνοιακό χάρτη» η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου

Παράθυρο και μάλιστα… ορθάνοιχτο για να πέσει νέο ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα αφήνει το υπουργείο Εργασίας. Επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που ζήτησε πρόσφατα να υπάρξουν «αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια» στο νέο σύστημα προνοιακών ενισχύσεων, έτσι ώστε να εμποδιστούν οι πελατειακές σχέσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επιβεβαιώνει ότι επίκεινται παρεμβάσεις που θα αλλάξουν «τον προνοιακό χάρτη». Αρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περικοπές ή ακόμα και κατάργηση προνοιακών επιδομάτων.

Η έμμεση παραδοχή ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα μέσω του «εξορθολογισμού και της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας» γίνεται μέσω επίσημης ανακοίνωσης, με την κυρία Φωτίου να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι τις «προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας, που εξέθρεψε και υπέθαλψε πελατειακές σχέσεις και κατασπατάλησε πολύτιμους πόρους».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει βρίσκεται σε εξέλιξη «μία μαζική αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του κατακερματισμένου συστήματος παροχών και κοινωνικών δομών και αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας».

Ενιαίος φορέας

Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει ενιαίο φορέα επιδομάτων, ηλεκτρονική πλατφόρμα δικαιούχων και καταβολών, εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης, συντονισμού και αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα. Περιλαμβάνει δηλαδή πολύ περισσότερα από τα «αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια» που ο ΣΕΒ θεωρεί αναγκαία, ώστε να εμποδιστούν οι πελατειακές σχέσεις.

Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από 10 ημέρες προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού που αναλαμβάνει τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, δημιουργείται Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα, που είναι το σύστημα της γενικής διεύθυνσης πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, αναμορφώνεται και ενεργοποιείται η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, ενώ στο σκέλος της Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα e-pronoia, το οποίο θα διαχειρίζεται το μητρώο όλων των φορέων. Πάντως οι παροχές προνοιακού χαρακτήρα θα συνεχίσουν να προσφέρονται από 10 διαφορετικά υπουργεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα