Εκτοξεύτηκαν οι… προσλήψεις (αλλά) για μερική απασχόληση!

Εργάνη: Στο 61% οι ευέλικτες μορφές εργασίας τον Σεπτέμβριο!

Οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης ξεπέρασαν τον Σεπτέμβριο εκείνες της πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν (τον μήνα Σεπτέμβριο) 107.790 προσλήψεις μερικής απασχόλησης (46,75%), όταν περιορίστηκαν στις 89.702 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (38,90%). Επίσης, προέκυψαν άλλες 33.088 θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (14,35%), δείχνοντας ότι συνολικά οι ευέλικτες μορφές εργασίας κάλυψαν τον Σεπτέμβριο το 61,10% του συνόλου των προσλήψεων.

Χαμηλές αποδοχές

Ουσιαστικά τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι νέες δουλειές που προκύπτουν είναι κυρίως ευέλικτων μορφών εργασίας, άρα με αποδοχές μικρότερες ακόμα και από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά… Συνεπώς το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 7.788 θέσεις εργασίας, που κατέγραψε το σύστημα Εργάνη για τον μήνα Σεπτέμβριο, μικρή σημασία έχει μπροστά στον «καλπασμό» της μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όταν είχε υπάρξει αρνητικό ισοζύγιο κατά 13.003 θέσεις, διαπιστώνεται θετικό πρόσημο κατά 20.791 θέσεις εργασίας.

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι ο περσινός Σεπτέμβριος ήταν μήνας εκλογών, με την κρίση στην ελληνική οικονομία λόγω capital controls να βρίσκεται στην κορύφωσή της, συνεπώς τα μεγέθη που προκύπτουν δεν είναι συγκρίσιμα με τη φετινή χρονιά σε ικανοποιητικό βαθμό. Ακόμα κι έτσι όμως, διαπιστώνεται ότι οι προσλήψεις τον φετινό Σεπτέμβριο ανήλθαν στις 230.580, περισσότερες κατά 54.626 σε σχέση με τις 175.954 που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Προβληματισμό πρέπει επίσης να προκαλέσει το στοιχείο ότι αυξημένες είναι και οι απολύσεις την ίδια περίοδο. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους οι απολύσεις ανήλθαν σε 222.792, αυξημένες κατά 33.835 συγκριτικά με τις 188.957 που πραγματοποιήθηκαν ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα