Κωνσταντινούπολη: Αιφνιδιαστική «επανεμφάνιση» του Βυζαντίου

Μεγάλη έκπληξη, δέος και… αμηχανία, έχει προκαλέσει στους Τούρκους η αναπάντεχη ανάδυση από κάποιες ανασκαφές στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή του Kadiköy, μεγάλα και επιβλητικά τμήματα ενός βυζαντινού τείχους και όχι μόνο, που επί πολλά χρόνια ήταν κρυμμένα λες και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να έρθουν στο φως της ημέρας.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην περιοχή ανασκαφών του Kadiköy για την Fenerbahçe, οι εργάτες που δούλευαν έμειναν έκπληκτοι καθώς άρχισαν να ανακαλύπτουν μεγάλο μέρος βυζαντινών τειχών και όχι μόνο, γεγονός που προκάλεσε αμέσως αμηχανία και έντονο ενδιαφέρων ενώ σταμάτησαν οι εργασίες για την Fenerbahçe.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ανακαλυφθείσες κατασκευές άγονται κατ’ αρχάς στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, μια εποχή μεγάλης ακμής του Βυζαντίου που λαμπρύνονταν από πολλές κατασκευές όπως η Αγία Σοφία, πολλές από τις οποίες περιμένουν ακόμα αυτούς που θα της φέρουν στην επιφάνεια.

Μεγάλο μέρος επίσης των ανακαλύψεων ανάγεται στην εποχή του αυτοκράτορα Ηρακλείου, δηλαδή την περίοδο 610-641 μ.Χ. και όπως πιστεύεται οικοδομήθηκαν από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, που έχει λαμπρύνει με την παρουσία της την εποχή εκείνη την βυζαντινή αυτοκρατορία.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι του Αρχαιολογικού Μουσείου, οι ανασκαφές στην περιοχή του Kadiköy έφεραν στο φως της δημοσιότητας πολύ σημαντικές αποκαλύψεις που καλύπτουν μια μακρά περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τον Ιουστινιανό μέχρι την εποχή του αυτοκράτορα Ηρακλείου, μια από τις πιο λαμπρές περιόδους της Μεγάλης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Είναι σημαντικό πως τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες ανακαλύψεις βυζαντινών ευρημάτων, όπως μέρος των τειχών, βυζαντινά νεκροταφεία, χαμένες εκκλησίες και μοναστήρια, έχουν πραγματικά αναστατώσει τους Τούρκους που παρακολουθούν με ιδιαίτερο δέος και προσοχή την ανάδυση μιας χαμένης αυτοκρατορίας, που όπως αποδεικνύεται μόνο… χαμένη δεν είναι.

Σημεία των καιρών.

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα