Ηρθε στην Ελλάδα το χάπι κατά της παχυσαρκίας

Χορηγείται σε υπέρβαρους με υψηλό δείκτη  μάζας σώματος

Από τη
Ρίτα Μελά

Νέα φαρμακευτική θεραπεία κατά της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και φυσικής άσκησης, είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας. Ο συνδυασμός υδροχλωρικής ναλτρεξόνης – υδροχλωρικής βουπροπιόνης είναι εγκεκριμένος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε ενήλικες ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω, με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο.

Το φάρμακο, που χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, μπορεί επίσης να ληφθεί από άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Σημειώνεται ότι η ανάγκη συνεχιζόμενης θεραπείας θα πρέπει να αξιολογείται έπειτα από 16 εβδομάδες και να επαναξιολογείται ετησίως.

Στην Ελλάδα, στον ενήλικο πληθυσμό, το 65,8% των ανδρών και το 55,2% των γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι.
«Η παχυσαρκία σήμερα θεωρείται οριστικά μία χρόνια, εξελισσόμενη και υποτροπιάζουσα νόσος.

Τα αίτιά της δεν είναι απλώς το αυξημένο φαγητό και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά γενετικοί, φυσιολογικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες» είπε ο δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, MD PhD, παθολόγος – διατροφολόγος, διεθνής ειδικός στην παχυσαρκία (SCOPE Obesity International Fellow), αντιπρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα.

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικών προβλημάτων, χολολιθίασης, ορμονικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα