«Οδύσσειες» σε ρόλο Σειρήνας για τον κόσμο

Παράταση έως τις 25 Μαρτίου 2018 στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που ήδη έχουν επισκεφτεί σχεδόν 539.000 άτομαΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι «Οδύσσειες» γέμισαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ)! Περί τους 539.000 επισκέπτες, αριθμός-ρεκόρ των τελευταίων χρόνων για τον πολιτιστικό οργανισμό, διέβησαν το κατώφλι του για να δουν την πετυχημένη περιοδική έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες», μια παρουσίαση που διοργανώθηκε για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκειά της έως την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν την έχουν δει μέχρι σήμερα να την απολαύσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού, από πέρυσι τον Οκτώβριο, που εγκαινιάστηκε η έκθεση, μέχρι φέτος (27/09), έναν χρόνο μετά, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015-2016.

Η παρουσίαση, που διατρέχει μια ιστορία αιώνων και μας ταξιδεύει στις περιπέτειες γνωστών και άγνωστων ανθρώπων και στον δημιουργικό αγώνα τους, έχει ενθουσιάσει τον κόσμο που περιηγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα συγκαταλέγεται ένα αγαλμάτιο του θεού Ποσειδώνα, ο επιβλητικός «Οδυσσέας», το άγαλμα που βρέθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων, αλλά και τα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η έκθεση συμπληρώνεται με μαρμάρινα γλυπτά, πήλινα αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, σκεύη, αλλά και κοσμήματα.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, για να τιμηθεί ξανά η επέτειος του μουσείου, αύριο, ανήμερα της τελετής θεμελίωσης του κτιρίου το 1866, στις 11.00 και τις 15.30, οι αρχαιολόγοι του ιδρύματος θα υποδέχονται παλιούς και νέους φίλους για να μοιραστούν ιστορίες και να βιώσουν την ιδιαίτερη εκθεσιακή εμπειρία των «Οδυσσειών». Οι δηλώσεις συμμετοχής θα κατατίθενται στο γραφείο πληροφοριών του μουσείου.

Τέλος, αύριο αλλά και στις 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το δρώμενο «Οι πέτρες μιλούν», στο αίθριο του μουσείου, σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού. Σε αυτό, νεαροί ηθοποιοί διαβάζουν αποσπάσματα από τη ραψωδία ι της «Οδύσσειας», δίνοντας μια φρέσκια και βιωματική αίσθηση του μύθου που οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες». Η δραματοποιημένη απαγγελία γίνεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, με εναλλαγή περίπου κάθε 20 λεπτά), σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα: 11.00-13.00 και 17.00-19.00. Η είσοδος στο αίθριο του μουσείου και η παρακολούθηση του δρώμενου είναι ελεύθερες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα