Η γη βράζει στον βωμό του κέρδους

Μάχη από Μέρκελ και Μακρόν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής! Αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίωςΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο πλανήτης εδώ και χρόνια εκπέμπει SOS, ωστόσο οι ισχυροί του κόσμου στον βωμό του κέρδους και των συμφερόντων -επιχειρηματικών κι όχι μόνο- αδιαφορούν, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει η στάση τους απέναντι στη συζήτηση που τιτλοφορείται «αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».
Και ενώ η συζήτηση ανοίγει συχνά στα διεθνή φόρα, αποφάσεις επί της ουσίας δεν λαμβάνονται, αν εξαιρέσει ίσως κανείς τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία όμως έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ.

Απόφαση που σύμφωνα με τη ΜΚΟ Climate Action Tracker είναι πιθανό να οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 (σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή) αντί για 2,8 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλεπόταν αρχικά – και με την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα τηρούσε την αρχική δέσμευσή της να μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Αν όλες οι κυβερνήσεις (σ.σ.: εκτός των ΗΠΑ) εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου» τονίζει χαρακτηριστικά η Climate Action Tracker στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23), η οποία διεξάγεται στη Βόνη.

Χθες αναμένονταν στη Βόνη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο, όπως ανέφεραν αναλυτές, να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία δέχθηκε πλήγμα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ως το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλώντας παράλληλα την Ε.Ε. να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

«Μοιραίο ζήτημα» για την ανθρωπότητα, τέλος, χαρακτήριζε χθες το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα