Ανω κάτω η ΕΠΟ και η κυβέρνηση μετά την προκαταρκτική εξέταση για την ΕΕΟΔ που διέταξε ο Αρειος ΠάγοςH ανακοίνωση της απόκτησης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου από τον Ολυμπιακό άναψε τα αίματα και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον στις δικαστικές αίθουσες. Η υπόθεση, όμως, έβγαλε πολιτικό «λαβράκι», και μάλιστα όχι… ιχθυοτροφείου! Μέσα στην πολυσχιδή επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα, ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας διετέλεσε και μέλος της διαιτητικής Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών (ΕΕΟΔ) της ΕΠΟ, ως εκπρόσωπος των ποδοσφαιριστών, από το 2010 μέχρι το 2017.
Στις 16 Μαΐου ρωτήθηκε για τους κανονισμούς που ισχύουν στην υπόθεση Χριστοδουλόπουλου και ανέδειξε νομικές πτυχές που ήταν άγνωστες μέχρι τότε στην κοινή γνώμη. Κάποιοι, όμως, φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν. Στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός στράφηκε εναντίον του με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Αναρωτήθηκε τάχα γιατί, αφού είναι τόσο αξιόπιστος, τον «πέταξαν με τις κλοτσιές έξω από την ΕΠΟ» κατά τη λήξη της θητείας του το 2017.
Με ψυχραιμία
Ο Λαγαρίας επέδειξε αξιοσημείωτη ψυχραιμία και απάντησε ότι «όχι μόνο δεν συνέβησαν ποτέ αυτά που γράφτηκαν, αλλά κατά τη λήξη της θητείας μου στην ΕΕΟΔ, τον Σεπτέμβριο του 2017, μου προτάθηκε νέος τιμητικότατος διορισμός, στο ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ αυτή τη φορά, τον οποίο δεν αποδέχθηκα». Καμία απάντηση δεν μπορούσε να δοθεί, και δεν δόθηκε, σε αυτές τις σταράτες και καθαρές κουβέντες από οποιαδήποτε πλευρά. Το περιστατικό, όμως, κίνησε τη δημοσιογραφική περιέργεια. Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον Νίκο Λαγαρία και ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός.
Σχετικά με την άρνησή του να αποδεχθεί τον διορισμό στο ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ ανέφερε: «Ως μέλος της ΕΕΟΔ της ΕΠΟ είχα εκφράσει, από εύλογο ενδιαφέρον για την τύχη των αποφάσεών της, την επιστημονική άποψη ότι η σύνθεσή της πάσχει νομικά διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, πρόεδρός της ήταν και παραμένει ένας συνταξιούχος δικαστικός. Και αυτό γιατί ο νόμος Κοντονή προβλέπει ότι σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, και συγκεκριμένα όπου προβλέπονται θέσεις δικαστών, πρέπει να υπηρετούν εν ενεργεία, τακτικοί δηλαδή, δικαστές.
Βάσει του νόμου αυτού, αλλά και των κανονισμών του ποδοσφαίρου, κατέθεσα πέρυσι τον Μάιο αναφορά για το θέμα ενώπιον του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπως είχα καθήκον από τους κανονισμούς της. Μετά από αυτά λοιπόν έκρινα θα ήταν για εμένα οπωσδήποτε άνευ ουσιαστικού ενδιαφέροντος, πέραν όλων των άλλων, ένας διορισμός στο Διαιτητικό Δικαστήριο».
Οσο για το τι απέγινε η αναφορά του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, ο Λαγαρίας αποκαλύπτει: «Πριν από λίγες εβδομάδες κατέθεσα στην ΕΠΟ αίτηση για να με ενημερώσει, την οποία υπέβαλα παράλληλα, ως κοινοποίηση, στον αξιότιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, που είναι αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.
Δεν έλαβα καμία απάντηση από την ΕΠΟ και αμέσως μετά διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελική Αρχή. Πριν από λίγες ημέρες εκλήθην και κατέθεσα, μόνο αυτό μπορώ να σας πω, είναι γνωστό ότι η προκαταρκτική εξέταση είναι μυστική». Για την παρουσία συνταξιούχου δικαστικού στη νευραλγική ΕΕΟΔ, αφού δεν έχει καταργηθεί ο νόμος Κοντονή, επισήμανε: «Το ερώτημα νομίζω ότι αφορά πρωτίστως την πολιτική ηγεσία που εποπτεύει την ΕΠΟ. Είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η λογοδοσία και η διαφάνεια στην κυβερνητική δράση είναι η ψυχή της λαϊκής κυριαρχίας. Πάντως, για να συνοψίσω, θεωρώ ενισχυτικό της επιστημονικής άποψής μου το γεγονός ότι και ο κ. Σταύρος Κοντονής, που εκτός από υπουργός Δικαιοσύνης είναι και νομικός, έχει διατυπώσει ξεκάθαρα και απερίφραστα τα ίδια ακριβώς για το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και κατ’ επέκταση για όλα τα δικαιοδοτικά όργανά της».
Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται, ο «πληροφοριοδότης» του στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατάφερε, έστω και ανεπίγνωστα, να αναδείξει ένα μεγάλο θεσμικό θέμα και την κόντρα Κοντονή – Βασιλειάδη, με την ΕΠΟ να σφυρίζει αδιάφορα και το Μαξίμου απλώς να παρατηρεί. Η ΕΕΟΔ, η ΕΠΟ και η κυβέρνηση, άνω κάτω!