Σταθερές οι πωλήσεις, μειωμένες οι ζημιές: Πώς ο όμιλος κατάφερε να παραμείνει ηγέτης στην ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείταιΗδιατήρηση του κύκλου εργασιών στο 1,08 δισ. ευρώ με παράλληλη μείωση ζημιών χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του ομίλου MIG για το 2017. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2017 παρέμειναν σταθερές στο 1,08 δισ. ευρώ, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πλειονότητα των κλάδων όπου δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές του ομίλου. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 117.800.000 ευρώ έναντι 132.200.000 ευρώ το 2016, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε 40.800.000 ευρώ έναντι 55.700.000 ευρώ το 2016. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθαν σε ζημία 74.700.000 ευρώ έναντι ζημιών 84.900.000 ευρώ το 2016.
Με αφορμή τα αποτελέσματα του 2017 ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Παναγιώτης Θρουβάλας τόνισε ότι η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον όμιλο «τόσο στο επίπεδο εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών αρκετών εταιριών του ομίλου όσο και -κυριότερα- στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου μέρους του δανεισμού της μητρικής εταιρίας και σημαντικών θυγατρικών της».
Κατά τον κ. Θρουβάλα, «μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού ύψους 425.000.000 ευρώ της μητρικής εταιρίας ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου Υγεία και ευρισκόμαστε στο στάδιο των υπογραφών για τις επιμέρους δανειακές συμβάσεις των εταιριών του ομίλου Vivartia. Σε όλες τις περιπτώσεις βελτιώνεται ουσιαστικά η χρηματοοικονομική λειτουργία των εταιριών και παρέχεται η απαιτούμενη σταθερότητα για την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων».
«Από πλευράς αποτελεσμάτων το 2017 θα ήθελα να επισημάνω την επίτευξη κερδοφορίας στα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου Vivartia για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για το μέλλον» τόνισε ο κ. Θρουβάλας. «Τέλος, θεωρώ ότι η αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος κατά το 2018 θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση όλων των οικονομικών μεγεθών του ομίλου και την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αθανάσιος Παπανικολάου επισήμανε: «Για τις εταιρίες του ομίλου το 2017 ήταν μια χρονιά σημαντικής αναδιοργάνωσης σε επίπεδο δομών αλλά και αναδιάρθρωσης των δανείων». Επιπλέον, «ο όμιλος παρέμεινε ηγέτης στην ελληνική αγορά σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται».
Πιο συγκεκριμένα πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου: «Στη Vivartia διατηρήθηκε η ηγετική θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων με τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ και ενισχύθηκαν τα μερίδια του ομίλου στην αγορά των κατεψυγμένων τροφίμων με τα προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη και της Χρυσής Ζύμης, ενώ στην εστίαση ενισχύθηκε σημαντικά η παρουσία των σημάτων Goody’s, Everest & Flocafe σε όλα τα δίκτυα που συνδέονται με τον τουρισμό (αεροδρόμια, εθνικές οδοί και πλοία)».
«Ο όμιλος Υγεία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη θετική του ανάπτυξη διατηρώντας έτσι την ηγετική του θέση στον τομέα της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας». Επίσης, «η Attica παρέμεινε η No 1 εταιρία στον χώρο της ακτοπλοΐας σε επιβάτες και μεταφορικό έργο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η απόκτηση του 98,83% της HSW». Καταληκτικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων του ομίλου και η παρουσία του σε κλάδους -πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα και η τεχνολογία, δίνουν τη σιγουριά στους υπαλλήλους, στους πελάτες, στους μετόχους αλλά και τους δανειστές για την επόμενη ημέρα».
Η ενισχυμένη πορεία των θυγατρικών εταιριών
Σε σχέση με την πορεία των θυγατρικών του ομίλου MIG επισημαίνονται τα εξής:
■ Ομιλος Attica: Η ενίσχυση του μεταφορικού έργου σε όλες τις κατηγορίες εσόδων (αύξηση επιβατών κατά 2,2%, Ι.Χ. οχημάτων κατά 5,7% και φορτηγών αυτοκινήτων κατά 3,5%) σε σχέση με το 2016 είχε θετικό αντίκτυπο στις ενοποιημένες πωλήσεις οι οποίες ανήλθαν στα 271.500.000 ευρώ έναντι 268.600.000 ευρώ το 2016.
■ Ομιλος Vivartia: Ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 3.300.000 ευρώ για πρώτη φορά μετά τη χρήση του 2009, παρά τη διατήρηση της αρνητικής τάσης στην αγορά των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα το 2017 (-8%) και την εν γένει μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, διατηρώντας την ηγετική του θέση στους κύριους τομείς δραστηριότητας. Οι ενοποιημένες πωλήσεις παρουσίασαν οριακή μείωση σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 565.200.000 ευρώ.
■ Ομιλος Υγεία: Ο όμιλος παρουσίασε σημαντική βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του και των καθαρών κερδών έναντι του 2016. Οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 206.000.000 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και μη ελέγχουσες συμμετοχές παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 131,4% και διαμορφώθηκαν σε 9.700.000 ευρώ.
■ Ομιλος SingularLogic: Οι ενοποιημένες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν στο ποσό των 37.500.000 ευρώ. Ο όμιλος SingularLogic υλοποιεί πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του κλάδου και να επιστρέψει εντός του 2018 σε θετικά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας.

(1) Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο σύνολο των θυγατρικών ορίζονται ως τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA εξαιρουμένων των εταιριών holding, των κερδών/ζημιών από την πώληση επενδυτικών ακινήτων, ενσώματων παγίων και άυλων στοιχείων του ενεργητικού και των αναπροσαρμογών της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων.
(2) Ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA).
(3) Ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT).
(4) Αναμόρφωση της συγκριτικής περιόδου προκειμένου να περιλαμβάνονται μόνο οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

