Ανησυχητική αύξηση (25%!) των κρουσμάτων του καρκίνου του στόματος

Με ανησυχητικό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του στόματοςΤα τελευταία 10 χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%, με συνέπεια κάθε χρόνο να καταγράφονται περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τους ασθενείς με καρκίνο στο στόμα ανέρχεται στο 81,9%, αλλά πέφτει δραματικά στο 46,4% για τους καρκινοπαθείς με επέκταση της νόσου στους επιχώριους λεμφαδένες και στο 21,1% γι’ αυτούς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Τα παραπάνω στοιχεία τονίστηκαν σε ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Οπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ Λάμπρος Γκουτζάνης, ο καρκίνος του στόματος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

«Παρά τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου και τις βελτιωμένες μορφές θεραπείας το ποσοστό επιβίωσης δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες». Ο καρκίνος του στόματος είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη νόσος, της οποίας η έκβαση, όταν διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι συνήθως μοιραία, σημείωσε ο κ. Γκουτζάνης, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλος αριθμός ασθενών απευθύνεται στους γιατρούς, όταν η νόσος είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο. «Δυστυχώς, μόλις το 31% των καρκινωμάτων του στόματος διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο» επισήμανε ο κ. Γκουτζάνης.

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι έλκος ή εξόγκωμα στο στόμα που δεν επουλώνεται, ενόχληση στο στόμα, μια λευκή ή κόκκινη κηλίδα στο στόμα ή στον φάρυγγα, δυσκολία ή πόνος κατά τη μάσηση ή την κατάποση. Καθοριστικά κριτήρια για την επιλογή του θεραπευτικού σχήματος αποτελούν η ηλικία, η πρόγνωση και η ποιότητα ζωής των ασθενών μετά τη θεραπεία, ανέφερε ο καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο ΑΠΘ Λάμπρος Ζουλούμης.

Ρίτα Μελά

Μόνη πρόληψη, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή της ζάχαρης

 Δραματικά είναι τα ποσοστά αύξησης του καρκίνου στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι το 2018 παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι. Την ίδια ώρα, παγκοσμίως, το 2012 καταγράφηκαν 14.100.000 νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18.000.000 και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19.300.000. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10.000.000 τον χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία-σοκ παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας Ιωάννης Καραϊτιανός, συντονιστής διευθυντής της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Εχει υπολογισθεί ότι τουλάχιστον το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, και κυρίως της ζάχαρης, με επακόλουθο την ελάττωση της παχυσαρκίας, και, τέλος, με την καθημερινή σωματική άσκηση. Σημειώνεται πως ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας 64-74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες από 75 ετών και άνω.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα