Τι αλλάζει στο πρόγραμμα, που θα βγει στον αέρα στα μέσα ΙουλίουΑπό τον
Φώτη Κόλλια
Με ίδιους όρους σε σχέση με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» θα προχωρήσει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2.1» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση. Ομως, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει ανώτερο πλαφόν στο ετήσιο εισόδημα σε όσους θα μπορούν να λάβουν μόνο άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαν τεθεί ως πλαφόν τα 50.000 ευρώ.
Με το νέο πρόγραμμα θα διατεθούν 250.000.000 ευρώ, τα οποία θα καλύψουν 25.000 κατοικίες, ενώ οι συνολικές επενδύσεις, μαζί με τη συμμετοχή ιδιωτών, μπορεί να φτάσουν τα 400.000.000 ευρώ. Ο οδηγός του προγράμματος θα βγει τις επόμενες ημέρες, είπε χθες ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ περί τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.
Οπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, η τελευταία εισοδηματική κατηγορία στο περσινό πρόγραμμα ήταν τα 50.000 ευρώ και προβλεπόταν μόνο άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση. Στο νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει οροφή στο εισοδηματικό κριτήριο ώστε να λάβει κάποιο νοικοκυριό άτοκο δάνειο ή, πιθανώς, θα μπει μια οροφή σε πολύ υψηλότερα από τα 50.000 ευρώ εισοδήματα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Γ. Σταθάκης είπε πως στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» είχαν εγκριθεί 43.000 αιτήσεις με προϋπολογισμό 640.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 340.000.000 ευρώ προέρχονται από επιδοτήσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, είχε εισοδηματικά κριτήρια για να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα και είχε αυξηθεί το ύψος της επιχορήγησης μέχρι 70%. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 15.000 έργα, ενώ άλλα 24.000 είναι σε εξέλιξη. Το 66% των αιτήσεων αφορούσε οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Οσο για τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, τα οποία συνδέονται με το εισόδημα του δικαιούχου, δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα κινηθούν μεταξύ 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» προβλέπει, εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών, και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.
Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή, ο οποίος θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται ξανά στον ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε χθες και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ύψους 500.000.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω δανείων που θα χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους κρατικούς φορείς.
Ο κ. Σταθάκης είπε πως «για να πετύχουμε τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας (μείωση κατά 32,5% μέχρι το 2030) θα χρειαζόμαστε ένα ”Εξοικονομώ” τον χρόνο».