Μπλόκο από το Ευρωδικαστήριο στον μειωμένο ΕΦΚ σε τσίπουρο – τσικουδιά

Ασχημα νέα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το τσίπουρο και την τσικουδιά……, καθώς έκρινε ότι η ειδική μεταχείριση, ως προς το φορολογικό καθεστώς τους, αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50%, σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, στην αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παρασκευάζουν οι επιχειρήσεις απόσταξης.

Οπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης, η μοναδική παρέκκλιση που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα αφορά αποκλειστικά και μόνο το ούζο.

Στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς που παράγονται από τους μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς οι εφαρμοστέες οδηγίες επιτρέπουν επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μείωση (κατά 50%) σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή.

Η φορολόγηση ύψους 59 λεπτών του ευρώ ανά χιλιόγραμμο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Επειτα από καταγγελία η επιτροπή άσκησε προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους-μέλους ενώπιον του δικαστηρίου.

Κατά την επιτροπή, η ελληνική νομοθεσία αντιβαίνει προς τις οδηγίες σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα