Προειδοποιητικά σημάδια της καρδιάς

Ημερίδα ενημέρωσης για τα συμπτώματα και την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της φλεβικής θρομβοεμβολής, στο ΑΠΘΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ανοιχτή διαδραστική ημερίδα με θέμα την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της φλεβικής θρομβοεμβολής και τους τρόπους προστασίας διοργανώνεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης. 

Η ημερίδα, που έχει τίτλο «Η υγεία της καρδιάς στην καρδιά της κοινωνίας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαδραστικού προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης «DEEPRAFT», το οποίο υλοποιείται μετά τη συγκρότηση διεθνούς κοινοπραξίας τεσσάρων πανεπιστημίων από τη ΝΑ, Ευρώπη (Ελλάδα, Γεωργία, Καζακστάν, Ουκρανία). Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (ΑΧΕΠΑ) του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Η ημερίδα θα γίνει 11.00-13.30, στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει διαδραστικά σε ψηφιακές εφαρμογές εικονικών σεναρίων για τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου που θα πρέπει να γνωρίζει για να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει τις δύο νόσους.

Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι η πιο συχνή αρρυθμία παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει ΚΜ. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Περίπου 6% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και 10% των ασθενών άνω των 80 ετών πάσχουν από ΚΜ.

Στην Ευρώπη 8.000.000 ασθενείς άνω των 65 πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Η ΚΜ σχετίζεται με πενταπλάσιο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ευθύνεται για το 1/4 των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να προληφθούν περισσότερα από τα 2/3 των αγγειακών επισοδίων.

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι υπεύθυνη για έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως. Το 1/3 των ασθενών με εν τω βάθη φλεβοθρόμβωση θα παρουσιάσει ένα νέο επεισόδιο στην επόμενη δεκαετία. Το 1/3 των ασθενών με πνευμονική εμβολή που δεν θα λάβουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία θα αποβιώσει εντός των επόμενων τριών μηνών.

Κάθε χρόνο 600.000 θάνατοι στην Ευρώπη και περίπου 50.000 στην Ελλάδα σχετίζονται με τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα