Την ώρα που η Ελλάδα εισάγει γύρω στους 15.000 (!) τόνους φασόλια ετησίως -η πλειονότητα από την Κίνα και τον Καναδά-, κυβερνητικοί παράγοντες δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι η διατήρηση μονοπωλιακών καταστάσεων δεν προάγει την αύξηση της παραγωγής και κρατάει καθηλωμένο το προϊόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια για το μονοπώλιο της δημοτικής ΑΓΡΟΚΑ στην τυποποίηση – συσκευασία του προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) φασόλια γίγαντες – ελέφαντες Καστοριάς. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε παρουσιάσει εκτενώς η «δημοκρατία» σε προηγούμενο φύλλο.
Παράλληλα, αναδείχτηκε το μείζον πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων φασολιών (σ.σ.: αυτό ισχύει και για άλλα αγροτικά προϊόντα), που θεωρείται βασικός παράγοντας διόγκωσης των εισαγωγών. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, αναφέροντας: «Τα τυποποιητήρια, μην αναγράφοντας το όνομα προέλευσης παρά μόνο την εισαγωγή από τρίτες χώρες, εκμεταλλεύονται τις ονομασίες προέλευσης και την ποιότητα των δικών μας προϊόντων, ιδιαίτερα της Καστοριάς και των Πρεσπών». Μάλιστα, παρουσίασε το παράδειγμα ενός νομού της Μακεδονίας όπου βάσει του αριθμού των καλλιεργούμενων στρεμμάτων -70- η συνολική παραγωγή φασολιών δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.400 κιλά ετησίως, πλην όμως πωλούνται συνολικά 14 τόνοι τον χρόνο ως τοπικό προϊόν! Ιδού και ο …μηχανισμός ελληνοποίησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό: «Οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι λιανοπωλητές εισάγουν με κοντέινερ προϊόντα από τις τρίτες χώρες, τα αναμειγνύουν και τα πουλάνε σαν ελληνικά για να έχουν κέρδος»! Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το φαινόμενο μπορεί να ελεγχθεί σήμερα με την καταγραφή των στρεμμάτων και του μέσου όρου παραγωγής, από τα οποία προκύπτει το ισοζύγιο.
Οσον αφορά την αποκλειστικότητα της ΑΡΓΟΚΑ Α.Ε. στην πιστοποίηση της ΠΓΕ των φασολιών Καστοριάς, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, μεταφέροντας το αίτημα της πλειονότητας των φασολοπαραγωγών της περιοχής -κατέθεσε και σχετικό κείμενο με 76 υπογραφές-, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να άρει τη μονοπωλιακή κατάσταση «που εμποδίζει εκατοντάδες παραγωγούς να προωθήσουν το προϊόν τους, γιατί δεν μπορούν να το τυποποιήσουν».
Ο βουλευτής Καστοριάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια της ιδιότητας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης των καστοριανών φασολιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση που δεν τροποποιηθεί το σημερινό καθεστώς. Ανέφερε δε την περίπτωση της γειτονικής Φλώρινας, με δύο συνεταιρισμούς -και τρίτο στα σκαριά- να τυποποιούν. «Επομένως, πρέπει να ανοίξει η τυποποίηση σε κάθε επιχειρηματία ή ομάδα αγροτών που έχουν, φυσικά, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις» τόνισε.
Παρά ταύτα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, επικαλούμενος παλιότερο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της ΑΓΡΟΚΑ και κάποιων φασολοπαραγωγών, απέφυγε να συγκατανεύσει για την άρση του μονοπωλίου.
Πεινασμένος μαθητής όρμησε σε συμμαθητή του για να αρπάξει ένα κομμάτι ψωμί
Πρωτόγνωρες σκηνές ασιτίας μαθητών διαδραματίζονται καθημερινά σε σχολεία όλης της χώρας. Σοκάρει το περιστατικό που επικαλείται ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου σε αγωνιώδη επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως του μεταφέρθηκε από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Κέρκυρας, σε σχολείο του νησιού πεινασμένος μαθητής όρμησε σε συμμαθητή του για να του αρπάξει ένα κομμάτι ψωμί από τα χέρια!
«Αποτελεί για όλους εμάς που ασκούμε πολιτική την έσχατη κατάπτωση κάθε αξίας» αναφέρει για το περιστατικό ο περιφερειάρχης, προειδοποιώντας: «Η πείνα πολύ σύντομα θα πλήξει πολλά παιδιά, πολλούς μαθητές. Νομίζω ότι τώρα πρέπει να προλάβουμε, πριν το φαινόμενο πάρει μορφή χιονοστιβάδας».
Γι’ αυτό απευθύνει έκκληση στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου (σ.σ.: είναι προκλητική η αδιαφορία της για τα τραγικά που συμβαίνουν στον χώρο της) για την οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων, προκειμένου «κατ’ ελάχιστον να εξασφαλίζεται, σε μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασιτίας, τουλάχιστον ένα δεκατιανό». Ο κ. Σπύρου ζητεί να δοθεί η οικονομική δυνατότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να χρηματοδοτήσει περιπτώσεις ένδειας – πείνας – εξαθλίωσης».
Επιπλέον, στο κείμενο αναφέρεται ότι ένας μεγάλος αριθμός σχολείων δεν έχει θέρμανση και το μάθημα γίνεται κάτω από άθλιες συνθήκες.
«Τα μεγάλα έργα και οι υποδομές πρέπει να έπονται της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών μας και των πολιτών της χώρας μας» καταλήγει με νόημα ο περιφερειάρχης.
Δημήτρης Κυριακόπουλος